У багатьох рівнян виникають питання про те, чи шкідливими є усі родимки і які ознаки можуть стати передвісниками злоякісних утворень на шкірі.

У програмі «Здорово жити» дерматовенеролог Центру краси та здоров’я «Єва» Сергій Малеш розповів про те, що доброякісні родимки (невуси) не є шкідливими для людини. Проте варто дотримуватися певних рекомендацій, якщо невуси знаходяться на відкритій ділянці шкіри, то вони в певний період часу будуть піддаватися впливу сонячного проміння, яке може спровокувати переродження невуса, щоб це попередити – потрібно користуватися фотозахисними засобами.

Для того, щоб зрозуміти, чи родимка не шкідлива, потрібно постійно за ними спостерігати. Тобто, якщо ви помітили зміни в кольорі, розмірі, чи на ньому розпочався якийсь крововилив, чи невус покрився кірочкою, то необхідно одразу звернутися до лікаря-дерматолога, який вас огляне.

Дерматолог може призначити профілактичні видалення невусів, якщо вони знаходяться в ділянках шкіри, які постійно подразнюються. Якщо ж це ділянки, які не пошкоджуються, то родимки видаляють тільки через косметичні дефекти.

Сергій Малеш рекомендує рівнянам хоча б один раз в рік приходити на профілактичний огляд дерматолога, щоб уникнуть злоякісних утворень.