Про те, що подобається малюкам, сказано і написано багато. А чи знаєте ви, що дратує крихіток? Якщо ви хочете уникнути сліз дитини, просто не давайте приводу для них.

1. Занадто багато няньок Увесь день ви на роботі? Заздалегідь подбайте про те, щоб під час вашої відсутності малюк не переходив з рук в руки: до обіду з ним сидить бабуся, потім 2 години няня, пізніше ваша подруга або сестра. Крихіткою повинна займатися одна людина, кожен день одна і та ж. Малюкові необхідна сталість і почуття безпеки. Якщо за дитиною доглядає занадто багато людей, вона може відчути себе нічиєю, непотрібною, кинутою. Психологи вважають, що крихітці для емоційного спокою потрібен один постійний "об'єкт прихильності".

2. Шум і голосні звуки Кричить телевізор, уповільнений ремонт за стіною, крики підлітків на вулиці - такі звуки можуть довести до сказу навіть дорослого. А що говорити про малюка? Він не розуміє походження цих звуків, тому вони часто не тільки дратують, але й лякають. Крім того, постійний сильний шум може негативно позначитися на слухових рецепторах дитини. Але не перестарайтеся з тишею. Малюк повинен рости в нормальному середовищі, а не в тепличних умовах. Не варто ходити навколо нього навшпиньки (навіть коли малюк спить).

3. Хаос Хаос здатний вибити з колії навіть дорослого. Хоча новонароджений більшу частину доби спить, він все одно живе у відповідності зі своїм біологічним ритмом (час сну чергується з періодами неспання). Чіткий режим дня дає дитині не тільки почуття безпеки, але і вчить малюка орієнтуватися в часі. Поспостерігайте, коли ваш карапуз налаштований на ігри, а коли хоче спокою. Намагайтеся не робити йому сюрпризів типу: "Сьогодні ми будемо купатися вранці, а не ввечері".

4. Нудьга Діти плачуть не тільки від голоду або через мокрий підгузок. Іноді вони вередують, тому що їм ... нудно. Карапуз, якого часто залишають наодинці, повільніше розвивається, і у нього спостерігається більш слабка мотивація до пізнання і набуття нових навичок. З малюком необхідно розмовляти, грати, часто брати на руки. Пам'ятайте, що для малятка головна розвага - це близький контакт з мамою: йому подобається спостерігати за нею, слухати її голос, повторювати жести. Жодна розвиваюча іграшка не принесе очікуваного ефекту, якщо батьки не будуть грати з малюком.

5. Незручний одяг Вузенька джинсова курточка, звичайно, дуже гарна, але незручна для малюка. Він не може вільно махати ручками, хапатися за ніжки, тобто тренувати свої м'язи і працювати над координацією рухів. Тісний одяг не тільки незручний, але і шкідливий для розвитку хребта та м'язів малятка! Тому купуйте дитині одяг тільки з натуральних тканин і обов'язково вільного крою. Дитячі речі не повинні бути і занадто великими.

6. Ваш поганий настрій Ви не висипаєтеся, вам не вистачає впевненості, що ви все робите правильно, вас постійно мучить страх, а чи все в порядку з вашою дитиною. Вам непросто, але незважаючи на все це, намагайтеся зберігати спокій. Простіше кажучи: якщо ви будете спокійні, ваш настрій передасться карапузові. І навпаки. Маленькі дітки дуже добре відчувають напругу дорослих. Вони реагують плачем на розмови на підвищених тонах, крики, різкі рухи.

7. Ваше раптове зникнення Малюкові в перші місяці життя важко усвідомити, що мама, яка виходить в магазин, не зникає назавжди. Коли ви зникаєте з поля зору дитини, їй здається, що це назавжди, що ви більше не повернетеся, і вона реагує щирим розпачем. Щоб малюка не лякали ваші "зникнення", завжди розмовляйте з ним, пояснюйте, що ви зараз вийдете, але обов'язково повернетеся (навіть якщо малюк поки нічого не розуміє). І ні в якому разі не намагайтеся втекти з будинку непомітно, щоб уникнути сліз при розставанні. Ваше раптове зникнення буде для нього більш болючим, ніж прощання.