Громадяни стануть повноцінними партнерами з владою – платитимуть податки, сприйматимуть непопулярні реформи – лише тоді, коли вони довірятимуть цій владі - зазначає голова правління ГО «Рівненський центр «Соціальне партнерство» Святослав Клічук.

За півтора року з моменту впровадження Закону про очищення влади в Україні суспільство не побачило від його реалізації помітних результатів. Головними причинами цього є недостатнє інформування громадськості про такі процеси, неодноразові факти ухиляння від люстрації, системна протидія щодо визначених законом процедур, відсутність дієвої судової реформи й уникнення люстрації самими суддями.

Як розповів директор Рівне нського КВУ Олексій Горецький, на сьогодні до Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких вже застосовано положення Закону України «Про очищення влади», внесено 900 осіб. Понад 153 000 діючих чиновників пройшли або наразі проходять перевірку. Також перевіряються більше 55 000 осіб з числа тих, які претендують на посади в державній службі. Системні цифри щодо кількості люстрованих осіб в Рівне нський області з публічних джерел наразі знайти важко.

Справжня люстрація в Україні має розпочатися саме із судів. Люстрація покликана повернути цю довіру. Але з тих настроїв, які відчуваються в суспільстві, можна зробити висновок, що вона свою функцію до кінця не виконала. Тому, напевно, незабаром нас чекає нова хвиля люстрації. Важливо, щоб вона відбувалася в рамках закону, а не перетворилася на лінчування чиновників - переконаний пан Клічук.

Про це повідомляє інформаційний відділ РОГО КВУ