У 2016 році Великий піст, що відзначається православними людьми, почнеться трохи пізніше, ніж зазвичай. Найголовніший і самий строгий піст починається 14 березня і закінчується напередодні Великодня - 30 квітня.

Як треба постити?

У перший день посту потрібно повністю утриматися від прийому будь-якої їжі, потім – повністю забороняється використання олії в процесі приготування їжі, продуктів тваринного походження (яйця, молоко, риба) і вино. Для людей похилого віку, хворих, маленьких дітей, вагітних і жінок, що годують немовлят, а також мандрівників, військових і ув'язнених піст може бути не таким суворим. Як правило, обмеження залежать від способу життя, роботи, стану здоров'я.

Що найважливіше під час посту7

Богослови наголошують, що Великий піст – це не лише відмова від м'яса, риби, яєць і молочних продуктів. Набагато важливіше у цей період утриматися від недобрих думок та вчинків, тому що піст напередодні Воскресіння Христового – це своєрідне духовне очищення людини. Великий піст передбачає говіння – відмова від певних видів їжі, усіх шкідливих звичок і розваг.

Що можна їсти під час Великого посту?

Існують правила стосовно того, що можна їсти у Великий піст:

понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (фрукти, овочі, компот, вода, хліб);

вівторок, четвер – гарячі страви без олії;

вихідні – їжа з додаванням рослинної олії. На період посту припадає кілька важливих церковних свят: Благовіщення (7 квітня), Лазарева субота (23 квітня), Вербна неділя (24 квітня). На Лазареву суботу можна їсти деякі страви з рибною ікрою, а у Вербну та на Благовіщення – рибу.

Під час Великоднього посту важливо не тільки слідкувати за тим, що ми їмо, а також чинити добрі справи. Так, за словами єпископа-помічника Львівської Архиєпархії УГКЦ владика Венедикта, молитва, милостиня та милосердя є невід’ємними частинами посту.



pic

Кому не можна постити?

"Харчування не є метою посту, лише основою для наступного покаянного, молитовного життя християнина в цей період, таким собі фундаментом. Постують, як правило, ті, кому дозволяє здоров'я. Сюди не входять маленькі діти, вагітні, матері-годувальниці, хворі та люди похилого віку" , - підкреслив священик.

Календар харчування

Якщо ви хочете постити за всіма правилами, то треба знати, що не в усі дні посту можна їсти гарячу їжу або, наприклад, рослинну олію.

У Великий піст забороняється вживання в їжу продуктів тваринного походження - м'яса, молока, яєць, риби. Риба дозволяється лише двічі: на Благовіщення Пресвятої Богородиці і на Вербну неділю. У Лазареву суботу дозволяється ікра.

В інші суботи та неділі посту і в дні деяких особливо шанованих святих дозволяється рослинна олія. Перший день посту - Чистий понеділок - і передостанній рекомендується проводити без їжі.

Джерело: http://lviv.vgorode.ua https://epizod.ua