У Рівненському краєзнавчому музеї презентують книгу "Традиції поліського серпанку", а також серпанковий жіночий одяг та елементи інтер’єру.

15 березня 2016 р. о 12:00 в Рівне нському обласному краєзнавчому музеї відбудеться презентація книги «Традиції поліського серпанку» кандидата історичних наук, доцента Лариси Костюк та вчителя Уляни Букайло. У книзі досліджується самобутній вид ткацтва населення північних районів Рівне нщини – поліський серпанок, розкривається сутність цього унікального виду декоративно-ужиткового мистецтва, його техніко-технологічні та художні особливості, представлено способи крою і моделювання традиційного одягу, а також на прикладі творчого доробку провідних майстринь с. Крупове Дубровицького району Рівне нської області – Уляни Кот, Ніни Дем’янець, Ольги Придюк, Ніни Рабчевської та майстрів молодшої генерації, аналізуються художні здобутки в царині художнього серпанкового ткацтва.

У поданому науковому дослідженні актуальним і важливим виступає вдало зафіксований авторами процес модифікації, а саме перетворення ткацтва з ремесла в художню творчість, якісно відображено процеси відродження, збереження і побутування серпанкового ткацтва в с. Крупове. До наших днів у цьому визначному осередку рукотворні серпанкові тканини функціонують як предмети побуту й убрання інтер’єру і свідчать про існування живих художніх ремесел ткацтва, вишивки. Водночас у сучасних художніх виробах крупівських майстринь втілилися нові художні форми, що відображають світосприйняття і розуміння світу, властиві людині новітнього часу. Осмислення й аналіз цих процесів розвитку народного мистецтва має важливе значення, оскільки в контексті етнічної культури українців традиційні тканини Рівне нщини є вагомим надбанням її історико-мистецької спадщини.

На цьому мистецькому заході будуть представлені унікальні серпанкові жіночі костюми й окремі своєрідні інтер’єрні та одягові рукотворні художні тканини.

Організатор презентації: КЗ «Обласний центр народної творчості» РОР.