Із початком весни першими прокидаються не лише підсніжники, а й ті, хто хоче підзаробити на появі цих квітів. І хоча підсніжники занесені до "Червоної книги" не один рік, щовесни ринки нашого міста заповнюють продавці такого товару. Чому закон не зупиняє людей і що змушує їх торгувати цими квітами - дізнавались журналісти Rivne1.tv.

На міському ринку цьогоріч продавців підсніжників не багато. Тому за букетик просять від 5 до 10 гривень.

"Ціна 10 гривень. То не мій товар, я зелень продаю. А то хлопець попросив мене продати, а де брав то я не знаю", - відповідає одна з продавців на ринку.

Таких торговців, які перепродують ці квіти і не знають про їх походження – чимало. Звісно, адже підсніжники занесені до "Червоної книги України" і охороняються не тільки нею, а й міжнародною Конвенцією про біологічне різноманіття та міжнародною Конвенцією про охорону дикої флори і фауни в Європі. За продаж цих весняних первоцвітів загрожує штраф від 100 до 215 неоподаткованих мінімумів, а це від 1700 до 3655 гривень. Тому й продавці уникають питань про те, де вони дістали унікальні рослини. Та й взагалі неохоче розмовляють на цю тему, відвертаються.

Людей, котрі рвуть підсніжники самотужки, можна зустріти рідше. Продавчині, які збирають і везуть букетики власноруч, ставлять меншу ціну – 5 гривень за маленький пучок: "У мене підсніжники по 5 гривень. Я сама в лісі збирала. Оце щойно прийшла, то поки нічого не продала, а маю з собою десь 30 пучків", - каже інша жінка-продавець.

І хоча торговці не охоче йдуть на контакт, та зізнаються, що вторгували за квіти не багато, бо покупців меншає: "По 5 гривень продаю. Це мої підсніжники, у себе на городі рву і везу на продаж. У мене їх багато, бо кури тільки черемшу їдять, а підсніжники - ні. Беруть і чоловіки і жінки, але мало", - розповідає бабуся, що приїхала із села Стовпець Дубенського району на ринок до Рівного.

Нагадаємо, що за статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України) пошкодження однієї рослини тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.



pic

Ілюстрація зі сторінки Екоцентр у ФБ