Книга-комікс за повістю Івана Франка. Перший в Україні графічний роман «Герой поневолі» Івана Франка презентували у залі Рівненської обласної універсальної бібліотеки. Авторами цієї книги є два іноземці - француз Кирило Горішній та румун Міхай Тимошенко, - котрі приїхали в Україну, поселились у Львові і під впливом його атмосфери вирішили створити дещо, чого в українській літературі ще не було.

Жанр графічного роману дуже популярний у Франції, розповідають автори. Там його називають «bande dessinée», що означає «мальована стрічка».

"Багато магазинів у Франції є, де продають виключно bande dessinée. Це дуже популярно, туди ходить і молодь, і дорослі. Можна побачити за графічними романами в бібліотеках старших людей також. Тут це трошки дивує, але у Франції це прийнято", - каже автор сценарію Кирило Горішній.

pic

"Герой Поневолі" - це графічна адаптація історичної повісті Івана Франка. У такому романі сюжет відкривається за допомогою малюнків та, власне, сценарію. У книзі змальовано уявний Львів 1848 року під час революції "Весни народів" (саме ці події описує І. Франко).

"Це результат клопіткої роботи для художника, звичайно. Ми дуже довго шукали, копали в архівах, в музеях, шукали як виглядав той світ більше, ніж століття тому. І тут ми за допомогою істориків, колекціонерів намагалися знайти якнайбільше документів, щоб відродити вигляд міста. Нам пощастило, що не дуже відрізнялося місто. Львів ще є досить подібним, фасади лишилися майже ідентичні", - розповідає Кирило Горішній.

pic

З самого початку малюнки у романі мали бути чорно-білими, розповідають автори. У Міхая Тимошенка є власна колекція коміксів, яка налічує близько 70 екземпларів, і більшість з них чорно-білі. Художник розповідає, що майже вся робота була виконана вручну за допомогою туші та пера, тільки деякі елементи були додані за допомогою комп’ютера.

"Коли Франко описує – ми малюємо. У роботі ми хотіли якнайавтентичніше показати місцевість. Всі деталі важливі, навіть ліхтарі. Хочемо показати, що ми частина того місця, де живемо", - ділиться автор ілюстрацій Міхай Тимошенко.

pic

Книга є двотомною: перший том присвячений представленню головного героя та колишнього міста, другий том вже в роботі. Автори намагалися зберегти не лише старий вигляд Лембергу (Львова), а й оригінальну мову Франка: там присутні русизми та галицькі діалекти. На видання першого тому роману знадобився не один рік. Книга вийшла тиражем у 2000 примірників, і її вже можна придбати в українських книгарнях. Другий том, обіцяють автори, читачі зможуть побачити вже скоро.