З наближенням пологів у жіночому організмі відбуватимуться численні зміни, що вказують на близький їх початок. Ви, можливо, навіть не помітите, що настрій вже інший, апетит став гіршим, почалися тренувальні сутички, зате дихається вже легше. Все тому, що дно матки, упирається раніше в діафрагму, опустилося нижче, давши можливість нарешті вдихнути на повні груди!

Опущення дна матки в народі називають опусканням живота перед пологами. Лікарі ще називають цей процес становленням плоду. Опускання живота свідчить про початок підготовки вашого і дитячого організмів до пологів і є одним з найбільш ранніх провісників пологів.

Коли відбувається опущення

Визначених термінів, коли відбувається опускання живота перед пологами, немає, адже це всього лише відносниа ознака, і родова діяльність може початися в будь-який час.

У жінок, які вперше народжують, як правило, зменшення дна матки може відбуватися за 2-4 тижні до початку родової діяльності, тобто приблизно в 36-38 тижнів. Однак слід пам'ятати, що це всього лише середньостатистичні дані, тому жінці не варто рівнятися на своїх знайомих «в положенні» і не хвилюватися, якщо живіт не змінив свого положення і в більш пізні терміни.

Час опускання живота і його вираженість залежать від багатьох чинників:

1. Первісне положення дитини. У деяких випадках дитина навіть в більш ранні терміни вагітності може лежати досить низько, висота дна матки в такому випадку ніколи не досягає максимальних розмірів, які не збільшуються до рівня діафрагми. При такому розташуванні плоду нікуди більше опускатися і, відповідно, не відбувається зменшення висоти дна матки і опущення живота;

2. Вузький таз. Якщо у жінки анатомічно звужений таз, то у неї також живіт не опускатиметься або опуститься незначно. Це пов'язано з невідповідністю розмірів передлежачої частини дитини і розмірами малого тазу (особливо виражено при великих розмірах плода);

3. Слаборозвинені м'язи передньої черевної стінки. Якщо у жінки мають бути повторні пологи, то опущення живота відбувається набагато пізніше: за кілька днів або перед самим початком родової діяльності, що пов'язано з ослабленням мускулатури передньої черевної стінки.

Як же точно помітити опустився живіт чи ні?

Для того щоб не прийняти бажане за дійсне, вам доведеться поспостерігати за собою деякий час в дзеркалі. У міру опускання живота ви будете відзначати явні зміни в його формі - вам буде здаватися, ніби він став менше. Також ви відзначите і опущення його нижче ребер (для цього треба точно знати на якому рівні він був ще зовсім недавно). Разом з цим ви відзначите і те, що вам нарешті стало легше дихати, що пояснюється опусканням передлежачої частини плода, наслідком чого є закінчення «окупації» діафрагми, шлунка та легень і ви нарешті зможете вдихнути на повні груди і забути про задишку. Зникнуть і болі в ребрах, малюк більше не буде вас боляче бити по печінці, а його ворушіння вже не завдаватимуть вам ніякого дискомфорту.

Однак, разом з полегшенням дихання, з'являться нові неприємні моменти, які є нормальним передпологовим явищем:

• посиляться больові відчуття в районі лобкової кістки;

• внаслідок того, що опустився плід, він почне тиснути на малий таз, вас почнуть турбувати тягнучі болі (може здаватися, ніби-то кістки таза почали розходитися);

• при ходьбі вас можуть почати мучити сильні болі;

• можлива поява болю в сечовому міхурі, в промежині;

• часто також спостерігається і часте сечовипускання або нетримання сечі; найчастіше жінок починають турбувати (або посилюються) запори.

Але найголовнішим доказом опущення живота стануть чергові виміри гінеколога, які повинні підтвердити те, що тепер дно матки знаходиться на 5 см нижче звичайного, а окружність животика приблизно становить 100 см. Але ви можете і самі провести свої власні «вимірювання» для чого потрібно просто покласти долоньку на живіт вище рівня матки: якщо між грудьми і маткою вільно помістилася вся долоня, значить, живіт опустився.

Що робити після опущення живота?

Опущення дна матки все ж є передвісником пологів, тому жінці слід почати готуватися до майбутньої події:

• Повідомити акушера-гінеколога про зміни живота. Даний факт допоможе фахівцю остаточно визначитися з передбачуваною датою пологів і при необхідності часом передпологовій госпіталізації жінки в стаціонар;

• Визначитися з вибором пологового установи та спеціаліста, який буде вести пологи;

• Підготувати всі необхідні речі для перебування в пологовому будинку самої жінки і дитини.

Але найголовніше - залишатися спокійною і радіти майбутній зустрічі зі своєю крихіткою.