Традиційно навесні українці згадують відомого поета, художника, громадського діяча, справжнього патріота - Тараса Шевченка. Його іменем називають вулиці, музеї, навчальні заклади, товариства тощо. У нас у Рівному теж є вулиця з такою назвою, та чи служить вона прикладом вшанування пам’яті геніального поета?

Вулиця Шевченка – одна з найстаріших у Рівному. Історичні джерела свідчать, що перша згадка про цю вулицю датується 1629 роком. Тоді вона називалась Супонівською. Про це у своєму дослідженні пише завідуюча відділу Рівне нського обласного краєзнавчого музею Галина Данильчук.



pic

Вулиця довгий час називалась Омелянівською, адже через неї пролягав шлях до села Омеляна.

260 років тому на вулиці збудували Успенську церкву.

pic

Назву на честь Кобзаря отримала у 1930-х роках завдяки її мешканцям, які збирали підписи для її перейменування. Найбільш активним мешканцем у цьому питанні був Григорій Гнатович Лукашевич, який був справжнім патріотом і завжди захищав інтереси громади, він жив по вулиці Шевченка, 111. До речі, селилися тут переважно українці, тому й вулиця була названа іменем великого героя - іменем Тараса Шевченка.

pic

В різні роки вулиця мала й інші назви: Сільська, Григорія Горбачевського.

Зрештою після війни вулиці повернули назву 30-х років - імені Тараса Шевченка.

pic

Зараз на вулиці Шевченка тихо і затишно, хоча поруч – ринок, і її перетинає проспект Миру. Сьогодні тут розташовані: навчальний заклад «Колегіум», офіс ОСББ «Злагода-3», відділ обліку і розподілу житла виконавчого комітету Рівне нської міської ради, магазини та будинки-старожили. Попри те, що тут знаходяться такі заклади, історична вулиця потребує реальної допомоги: не ремонтовані дороги, будинки, що потребують реконструкції. Єдина згадка вулиці про великого українця – меморіальна дошка на будинку № 45.

pic