Безпліддя - нездатність зрілого організму виробляти потомство. Діагноз "безпліддя" ставиться, якщо вагітність не настає протягом двох перших років нормального статевого життя без застосування засобів запобігання або якщо вагітності неодноразово закінчувалися викиднями. Безплідний шлюб спостерігається приблизно в 10-20% випадків.

Основні етапи обстеження подружньої пари, яка страждає безпліддям, можна представити таким чином:

• Клінічне обстеження: а) психосексуальна та сексологічна оцінка; б) дані анамнезу: тривалість безпліддя; дані гінекологічного обстеження, включаючи родичів, ступеня споріднення; характер менструальної функції; наявність запальних захворювань, викиднів, операцій в нижній порожнині живота; соматичний статус пацієнтки; дослідження стану молочних залоз і вагінальне дослідження.

• Виявлення механічних чинників безплідності шляхом гістеросальпінгографії, кімопертубаціі, лапароскопії.

• Спеціальні методи дослідження: графіки базальної температури протягом трьох менструальних циклів, рентгеноскопії черепа.

• Виключення чоловічого безпліддя, консультація андролога з дослідженням мошонки, ректальним дослідженням, аналізом сперми.

Причини безпліддя

Фахівці вважають, що у жінок є три основні причини безпліддя: проблеми з овуляцією, зміни в фаллопієвих трубах (непрохідність) і ендометріоз, захворювання, при якому шматочки ендометрія, що вистилає матку, відокремлюються і приростають в нижній частині черевної порожнини. Чоловіче безпліддя викликається головним чином змінами в спермі, її недостатньою кількістю, низькою активністю сперматозоїдів.

pic І у чоловіків і у жінок можуть бути спадкові чинники, що ведуть до безпліддя. У ряді випадків (від 10 до 30 відсотків) причини безпліддя залишаються невстановленими. Більшість пар, які бажають вилікуватися від безпліддя, лікують традиційними методами, консервативними і хірургічними, починаючи від рітмологічного та біорітмологічного дослідження, результати якого допомагають подружжю вибрати найкращий час для зачаття, до хірургічного виправлення недоліків; від безпліддя може позбавити усунення непрохідності труб, видалення міом, лікування ендометріозу. Якщо проблеми пов'язані з овуляцією, можуть бути призначені ліки, що стимулюють овуляцію, рекомендовано дотримання біологічних ритмів.

Лікування безпліддя

У вирішенні проблеми безпліддя важлива роль належить здоровому способу життя. Оскільки насправді причиною безпліддя найчастіше не є локальні грубі органічні порушення в малому тазу, а комплекс грубих гормональних і обмінних порушень, то в багатьох випадках буває досить здорового способу життя. На жаль, більшість людей не думають про своє здоров'я поки не трапиться біда. А адже одним з кращих "ліків", що усувають всі негрубі порушення в організмі є гімнастика, свіже повітря, здорове харчування, позитивні емоції, достатній сон. До цього можна також додати оздоровлюючий самомасаж, різні домашні водні процедури, оздоровлюючі фіточаї.

pic

Засоби народної медицини при безплідді:

• Стародавні знахарі залишили рецептуру лікування безпліддя свіжим соком айви, але таке лікування вимагає "чистого" серця і безкорисливості. Сік пити - від молодого місяця до двох третин його, щовечора по одній столовій ложці.

• Тисячоліття використовують звіробій як фіміаму (підпалюють і просочують димом приміщення, одяг) від псування і безпліддя.

• Особливо корисно пити відвар насіння подорожника для лікування клімаксу у чоловіків і жінок. Рясні менструальні кровотечі, що супроводжуються болями, поганим настроєм, депресією, це все відрегулюєте відваром насіння. Також відвар корисний при жіночому безплідді, якщо воно викликано запальним процесом в трубах. Для цього столову ложку насіння на склянку води треба кип'ятити на маленькому вогні не більше 5 хвилин. Дати настоятися. Процідити. Пити по 2 столові ложки 4 рази на день. Можна два-три дня відвар зберігати в холодильнику. Пити відвар потрібно або теплим, або кімнатної температури. Китайська народна медицина рекомендує відвар насіння в рівній мірі і чоловікам. Народні цілителі вважають, та й тибетська медицина радить чоловікам при повній нерухомості сперматозоїдів полікуватися в період з осені до весни відваром насіння, щоб стати щасливим батьком. Під час лікування корисно приймати лікувальні ванни: 50 грам коренів і листя подорожника настояти 40 хвилин в літрі окропу. Процідити, вилити у ванну, вода в якій 36-37C. Ванну можна приймати в будь-який час дня, по 15 днів кожен сезон - восени, взимку, навесні.

• Біла і рожева троянди, що мають тонкий аромат - найбагатше джерело вітаміну Е, а це вітамін молодості, високої статевої можливості і здібності, прекрасний стимулятор для роботи яєчників, поліпшення сперматогенезу у чоловіків. Необхідно збирати пелюстки білої і рожевої троянди і готувати з них воду, масло, сироп. Сироп з білої і рожевої троянди полегшує зачаття, якщо "винуватиця" безпліддя жінка, якщо чоловік, то треба брати темно-рожеву або червону троянду.

У наш час лікування безпліддя передбачає досить широкий вибір різноманітних методів і підходів. Останнім часом лікування в Україні сягає європейського рівня за якістю, але залишається доступним за ціною.

Лікування жіночого безпліддя

Якщо у жінки виявлено гормональні порушення, їй призначають відповідне лікування. Якщо причиною безпліддя стало порушення овуляції, використовується стимуляція овуляції. При порушеннях прохідності маткових труб застосовують хірургічні способи лікування - лапароскопію і ін. При більш важких і складних порушеннях репродуктивної системи у жінки лікування пари проводять методом ЕКЗ.

Лікування чоловічого безпліддя

ІКСІ - метод лікування безпліддя у чоловіків, при якому попередньо відібраний сперматозоїд поміщається безпосередньо в яйцеклітину. Лікування чоловічого безпліддя в більшості випадків проводиться саме цим методом - він ефективно вирішує проблему низької якості сперми. Лікування безпліддя у чоловіків методом ІКСІ рекомендують при невеликій кількості рухливих сперматозоїдів, наявності антитіл в спермі, зниженні вмісту сперматозоїдів нормальної форми в еякуляті, зниженні вмісту зрілих сперматозоїдів в еякуляті (PICSI - фізіологічне ІКСІ), при невдалих попередніх спробах ЕКЗ.

Здоров'я Вам і пам'ятайте, що підхід до лікування будь-яких захворювань повинен бути індивідуальним.