Представники об’єднаних територіальних громад відвідали навчальний семінар з питань утворення та облаштування центрів надання адміністратичних послуг (ЦНАП). Захід організували спільно із Всеукраїнською асоціацією центрів надання адміністративних послуг за сприяння та підтримки проекту "Реформа управління на сході України", який виконується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ).

Як повідомляє Офіс Реформ в Рівне нській області, учасникам семінару показали, як має виглядати ЦНАП, на прикладі вже існуючого закладу у Рівному.

На запитання представників громад відповідав керівник ЦНАПу Віталій Герман. Хоча ЦНАП у Рівному працює нещодавно, та фахівці вже встигли позитивно оцінити умови надання послуг.

Як кажуть організатори, на конкурс щодо фінансування відкриття ЦНАПів отримали аж 103 заявки від громад. Із поміж них обиратимуть найкращі пропозиції. Тому головам розповіли про основні вимоги до сільських ЦНАПів. Зокрема наголошують, Центр адмінпослуг має розташовуватись у центрі населеного пункту неподалік адмінбудівель, мати поруч зупинки, зручне транспортне сполучення. Всередині повинно бути достатньо відкритої площі, аби не заганяти людей у вузькі коридори. Водночас будівля повинна мати достойний вигляд і ззовні.

Є вимоги і щодо надання послуг. Невеличкі ЦНАПи у громадах повинні надавати не менший перелік послуг.Так, фахівці головний акцент роблять на міграційні питання, галузь Держкомзему, та Мінюсту.

Такий тренінг - не останній. Надалі представники програми Giz проведуть навчання майбутніх працівників.