Сучасні свідомі батьки добре розуміють, що якщо вони хочуть, щоб їх дитина у своєму житті зробила блискучу кар’єру, вона, окрім рідної "солов’їної", має опанувати принаймні ще одну іноземну мову. Бажано, цей процес розпочати ще з малечку, до того, як дитина піде до школи. Як правило, перевага віддається мові міжнародного спілкування - англійській.

І ось, нарешті, настав той момент, коли батьки визначилися із мовою і тим, як, з ким і де їх чадо має її опановувати. Переважна більшість батьків, вважають, що на цьому моменті їх місія завершується - вони знайшли курси (репетитора, вчителя), купили підручник з диском, вирішили проблему доставки дитини до вчителя. Що ще треба? Хіба що між тим у розмові ненав’язливо пожалітися перед друзями, як важко все це було організувати і як дорого все це коштує! Але як це помилково! Це лише половина з того, що мають зробити сумлінні батьки.

Якщо Ви справді бажаєте, щоб Ваша дитина гарно оволоділа іноземною, не слід всю роботу повністю перекладати на "чужі плечі", Ви маєте також виконувати певні завдання, а саме:

якщо Ви не знаєте мови, Ви починаєте її вчити разом з дитиною; тобто у домашньому спілкуванні використовувати вивчені слова, фрази, вислови і тощо; прищепити любов до іноземної, зробити так, щоб її вивчення не здавалося мукою, а сприймалося як цікаве хоббі.

Якщо перші два пункти здебільшого залежать від волі та сумління батьків, то з останнім значно складніше. Тут на головному місці - воля дитини, яку у "правильне" русло мають скерувати батьки. А без знання справи, терпіння і любові, це так просто не зробити.

Про щось говорити, переконувати дитину в тому, з чим вона категорично не згодна - справа марна. Залякування (якщо не вивчиш - не підеш на машинки) або шантаж (якщо вивчиш, тоді я куплю машинку або дам цукерку) як на мене - не методи. Діти в дошкільному віці все нове позитивно сприймають через гру.

Ігри в англійську

1. Гра з картками. Нові слова, які необхідно вивчити дитині намалюйте на картках. Картки Ви можете вирізати з альбомного аркушу і на них зробити відповідні малюнки власноруч, або знайти малюнки в інтернеті і роздрукувати їх на принтері. Це не принципово, головне, щоб малюнки були виразними і різнокольоровими. І з цими картками пограйтеся у магазин, залізну дорогу, похід у ліс і тощо. Наприклад гра у магазин: викладіть картки з малюнками в рядки наче товари на полицях у магазині і попросіть дитину, щоб вона на машині (car) зїздила до магазину і купила м’яч (ball), яблоко (apple), книгу (book) і т.п. За кілька таких походів у магазин дитина вивчить те, що від неї вимагають навіть не помітивши це.

2. Активне вивчення за допомогою м’яча (або будь якої іншої іграшки яку можна кидати). Киньте дитині м’яч і скажіть англійською слово (вислів). Дитина має Вам відбити цей м’яч лише якщо вона скаже правильний переклад. І навпаки, Ви задаєте слова українською, а вона Вам має відповідати англійською. Не правильна відповідь - поразка.

3. Вивчення на вулиці. Наприклад попросіть дитину назвати англійською транспорт який пересувається на дорозі (автобус, велосипед, легкова машина, вантажівка, мотоцикл і т.п.), або назвати кольори машин які проїжджають повз.

4. Якщо Ви збираєтеся на природу (дачу, пляж і та ін.) домовтеся з дитиною, взяти лише ті іграшки і речі, які він назве англійською.

5. Гра у розмальовку. Запропонуйте розмалювати у розмальовці ті предмети, переклад яких дитина знає. Таку розмальовку Ви можете зробити самостійно за допомогою інтернету або графічного редактора та принтера. У дитини має бути азарт розмалювати якомога більше предметів.