На Рівненщині землевпорядники провели повторну нормативну грошову оцінку земель 1026 населених пунктів. Це становить 100% від їх загальної кількості. До переліку поселень входять 999 сіл, 16 селищ міського типу та 11 міст.

Як повідомили в головному управлінні Держгеокадастру в області, у минулому році в області по 118 населених пунктах виготовлені та передані на затвердження технічні документації з нормативної грошової оцінки земель. Фінансування таки робіт ведеться за рахунок коштів місцевих бюджетів, в тому числі, що надійшли у порядку відшкодування втрат сільсько- та лісогосподарського виробництв.

Для земель, розташованих у межах населених пунктів, незалежно від їх цільового призначення, нормативна грошова оцінка проводиться не рідше, ніж один раз на 5-7 років. Оновлені дані використовуються для встановлення обґрунтованих платежів за землю, зокрема, розрахунку вартості оренди та визначення земельного податку. При затвердженні повторної нормативної грошової оцінки збільшується орендна плата за землю. Як наслідок, надходження до місцевих бюджетів зростають.

У 2016 році заплановано провести повторну оцінку 78 населених пунктів, дія нормативної грошової оцінки земель яких спливає найближчим часом.

Довідково: Правові засади проведення оцінки земель визначені Законом України «Про оцінку земель». Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.