В Здолбунівській районній бібліотеці для дітей та юнацтва функціонує стендова виставка «Спротив геноциду», яка демонструє докази опору, який чинило українське суспільство сталінському режиму у 1920-х – на початку 1939 років. На стендах виставки представлені унікальні документи та фото, які розкривають масштаби спротиву.

Виставка створена Українським інститутом національної пам’яті спільно із Галузевим державним архівом СБУ, Центром досліджень визвольного руху та Громадським комітетом із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду ’32-33 років в Україні.

Українські селянські повстання 1930-1932 років поставили під загрозу реалізацію планів Сталіна. Режим боявся, що український спротив призведе до його падіння: адже у першому півріччі 1932 року 56% протестних виступів у СРСР припадали на Україну. Тому диктатор завдав страшного удару у відповідь, яким став штучно організований голод. Історія цих повстань — у виставці «Спротив геноциду».

На стендах представлені унікальні документи та фото із ГДА СБУ, інших державних архівів, які розкривають масштаби спротиву, його форми і методи. Значна частина документів вперше була оприлюднена саме у форматі виставки “Спротив геноциду”.

Ознайомитися з документами представленими на стендах ви можете завітавши до Здолбунівської районної бібліотеки для дітей та юнацтва (м.Здолбунів, вул.Кн.Ольги,34)

Про це повідомив сайт zdolbuniv.com