1 березня в Сарненській РДА відбулося засідання постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій району. Головною темою наради було питання запобігання та реагування на пожежі в природних екосистемах і на торфовищах Сарненського району.

У своїй доповіді представники обласного управління Держслужби з НС ознайомили присутніх зі статистикою пожеж в природних екосистемах області за 2015 рік, їх основними причинами виникнення та проблемними питаннями, що виникали під час їх гасіння. Зокрема, офіцери ДСНС розповіли, що торік на Рівне нщині виникло 67 лісових пожеж на загальній площі більше 145 гектарів та 30 торф'яних пожеж на загальній площі майже 40 гектарів. Участь у ліквідації даних пожеж приймали 150 чоловік особового складу рятувальників та було задіяно 36 одиниць пожежно - рятувальної техніки Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Лише завдяки тісній взаємодії органів місцевої влади з Головним управлінням Держслужби з НС та самовідданій праці вогнеборців вдалося запобігти поширенню вогненної стихії до масштабів державного рівня та ліквідувати всі осередки пожеж. Також, рятувальники наголосили, що особливу небезпеку у пожежонебезпечний весняно-літній період для життя і добробуту населення становлять стихійні палії, що навмисно підпалюють сухостій —висохлі кущі та дерева, стерню та смітники. Лише минулого року в Рівне нській області через неконтрольоване випалювання сухостою вогонь знищив 6 житлових будинків селян, і що найстрашніше – забрав життя 2 людей, ще 4 громадян отримали серйозні травми.

Після цього офіцери Служби порятунку детально пояснили присутнім керівникам органів місцевого самоврядування порядок організації комплексу заходів із запобігання виникнення пожеж у лісових масивах, на торф’яниках та сільськогосподарських угіддях, а також алгоритм моніторингу за станом пожежної безпеки на відповідній території та шляхи оперативного реагування на будь-які випадки виникнення надзвичайних ситуацій та подій у природних екосистемах.

За результатами усіх доповідей та з урахуванням обговорення порядку денного постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Сарненського району прийняла протокол з переліком конкретних завдань та термінами їх виконання.

На завершення засідання голова райдержадміністрації Ярослав Яковчук наголосив присутнім головам сільських рад, а також керівникам усіх служб і відомств району на необхідності прикласти максимум зусиль для запобігання виникнення під час весняно-літнього періоду на території Сарненщини надзвичайних ситуацій та подій в природних екосистемах, а у разі їх виникнення, забезпечення злагоджених та скоординованих дій щодо їх оперативної ліквідації.

Про це повідомили у прес-службі ГУ ДСНС України у Рівне нській області.