Крізь мистецтво - до питань життя. У Рівному показали унікальну виставу "Оскар і Рожева Пані". Незвичайний арт-проект про важкохворого хлопчика вразив рівнян до сліз. Таким чином Івано-Франківський театр прагнув донести через мистецтво проблему невиліковно хворих діток. Адже, сьогодні більшість малят з важкими захворюваннями найчастіше помирають без якісної паліативної допомоги та належного знеболення. Як вирішують цю проблему на Рівненщині та про зв'язок мистецтва і медицини - далі у сюжеті.

Любов. Релігія. Смерть. Стосунки між батьками і дітьми, - все це поєдналося в одне, у постановці відомого твору Еріка-Еммануеля Шмітта "Оскар і Рожева Пані". За словами актриси та виконавиці головної ролі Ірми Вітовської, виставу зіграли, аби пояснити, чому так важливо допомогти хворим дітям, особливо невиліковним.

Театр не має стояти осторонь суспільних проблем, запевняє режисер. Навпаки, вистава має зачепити глядача до глибини душі. Настільки вразити, щоб людина не була байдужою, щоб в ній прокинувся волонтер - добра рука допомоги важкохворим діткам.

Допомога невиліковно хворим має нарешті перестати бути лише гарними словами, переконують і митці, і місцеві медики. Ідея повинна отримати практичне впровадження, яке полегшить життя хворих діток. У Рівному наполегливо працюють над вирішенням даної проблеми, крім того планують провести спеціальну конференцію залучивши досвід колег з інших регіонів.

На допомогу не лише невиліковно хворим дітям, а й дорослим у Рівному запрацювала виїзна бригада паліативної допомоги.

Однією з найбільших проблем невиліковно хворих нині є нестача якісних знеболюючих препаратів. Адже, як показали дослідження, чимало людей, яких вже немає серед нас, не отримували їх у потрібній кількості. Нині Рівне нщина чи не на першому місці серед доступу до знеболення, каже Юрій Лазаревич. Втім, в обласному центрі не вистачає хоспісу, де невиліковно хворі люди мали б змогу достойно прожити останні дні. На жаль, для втілення цього задуму бажання благодійників та рідних хворих недостатньо. Без впливу і допомоги чиновників, люди, про яких в суспільстві не прийнято говорити, найчастіше помиратимуть з болем.