Все частіше власники квартир закривають стару дерев'яну підлогу ламінатом - але хіба він зрівняється з паркетом в довговічності і якості? Оновити покриття можна і самостійно, без залучення професіоналів - досить підготувати потрібні інструменти і звільнити кілька днів для роботи. Пропонуємо покрокову інструкцію і розповідаємо про нюанси.

Що вам знадобиться:

1. На підготовчому етапі:

• листи наждачного паперу (з великим, середнім і дрібним зерном);

• пристрій для кромки;

• стрічкова шліфувальна машина.

2. На етапі нанесення:

• розчинник;

• гумові рукавиці;

• широкі і плоскі кисті;

• листи наждачного паперу (із середнім і дрібним зерном).

Етап 1: шліфуємо поверхню

Шліфування - обов'язковий етап при підготовці підлоги до нанесення лаку. Воно необхідне, щоб зняти верхній потьмянівший шар деревини і надати яскравості паркету.

1. Очистіть кімнату від меблів та інших предметів. Якщо вам потрібно шліфувати раніше полірований паркет, насамперед потрібно прибрати з нього шар воску. Зробіть це за допомогою спеціального засобу або уайт-спіриту.

2. За допомогою стрічкової шліфувальної машини і наждачного паперу з великим зерном очистіть паркет від старих покриттів і бруду.

3. Замініть зернистість паперу на середню і ретельно відшліфуйте поверхню підлоги. Якщо маєте справу з новим паркетом, починайте роботу з цього пункту.

4. Пройдіться по паркету шліфувальною машиною з наждачним папером з дрібним зерном. Кути і недоступні місця обов'язково обробіть вручну або за допомогою спеціальної машини для обробки торців і кутів.

5. Очистіть поверхню від пилу за допомогою пилососа.

Етап 2: наносимо лак

1. Якщо ви хочете пофарбувати ваш паркет морилкою, робіть це перед покриттям лаком. Щоб перевірити відтінок обраного лаку, нанесіть його на невелику ділянку в непомітному місці і дайте повністю висохнути: якщо результат влаштовує - приступайте до роботи.

2. Починайте наносити лак широкою плоскою кистю у напрямку волокон деревини - обов'язково від вікна до дверей. Дайте лаку повністю висохнути.

3. Злегка зашліфуйте поверхню за допомогою дрібнозернистого паперу. Очистіть підлогу від пилу і нанесіть другий шар лаку. У приміщеннях, де багато ходять, рекомендують обробляти поверхню три рази.

4. Дайте лаку висохнути 48 годин - після цього можна розставляти меблі.