Ортопедичний матрац стає в наш час не просто лікувальним атрибутом, але і елементом культури і знаком того, як людина піклується про своє здоров'я. А для дітей із захворюваннями опорно-рухового апарату такий матрац просто необхідний.

Діти дошкільного віку не обов'язково повинні спати на ортопедичному матраці. Головна вимога до матраців в цьому віці - це рівність. Добре підійдуть з таким наповнювачем, як кокосова койра або гречане лушпиння. Зійде і поролон, але товщиною до дев'яти сантиметрів.

А ось школярам ортопедичний матрац вже не завадить. Головний показник – жорсткість. Одному до душі спати на рівній і прямій поверхні, інший любить перини, але крайнощі завжди шкідливі.

За словами лікарів - ортопедів, для здорової людини найкращий показник - середня жорсткість. Але, щоб уникнути відчуття дискомфорту під час сну, слід підібрати матрац за смаком. Наприклад, у випадку, якщо хвороби суглобів і спини яскраво виражені і заважають спати, то жорсткий матрац підійде вам більше.

Наповнювач краще обирати той, що найбільш точно відтворює форму тіла. Але це годиться для тих, хто спить спокійно і не надто перевертається уві сні. В цьому випадку краще підібрати матрац з більш пружними властивостями.