Тварини пересувного зоопарку нині знаходять на карантині у Луцьку. До Волинської області вони прибули ще 20 лютого.

Про подробиці «спецоперації» розповіла керівник КП «Луцький зоопарк» Людмила Данисенко на сторінці Луцького зопарку у Фейсбук:

- Говорити, що тварини у пересувному звіринці Давида Худодяна перебували у неналежних умовах – це нічого не сказати. Наприклад, у наглухо закритому вагончику небайдужі знайшли живу свиню. Поки клітку не відкрили, навіть ніхто не знав, що вона там. А вижила тварина завдяки тому, що з’їла землю і дерев’яну підлогу, постелену у клітці. Людмила Денисенко додала, що колеги з Рівного забрали до себе всіх дрібних хижаків, у тому числі поранену чорно-буру лисицю і знесилену рись. Останню наразі рятують уколами – настільки вона квола. На жаль, загинули у клітках лама і в’єтнамська свиня. А от перетримати ведмедів до того часу, коли їм знайдуть нове адекватне житло, ті ж таки рівняни не можуть. Тому тварин, яким потрібна реабілітація, спокій і період карантину, забрав Луцьк. До речі, за словами директорки зоопарку, важливу роль у порятунки звірів відіграли як волонтери (що забезпечували потреби від їжі до пального та машини, що змогла перетягнути клітку), так і представники влади. Нині ведмеді вже у Луцьку. Що вони пережили, можна тільки здогадуватися. «Звірі навіть дивляться на нас по-особливому – голодними очима, переповненими страхом», – розповідає Людмила Денисенко. Вона впевнена – тварин били. Це видає їхня поведінка у відповідь на те, коли у Луцьку їм пробували прибрати клітки. Ведмеді панічно забивалися у найглухіші кути. За її словами, власне вагончик-клітка – весь прогнилий, тече, тож його треба латати. Тварини не знають, що таке підстилка. Вони, вибачайте за натуралізм, стояли у власній сечі. Навіть їжі нормальної, як припускає директорка, тим же ведмедям не давали. Бо апельсинами вони бавилися, аж поки не розпробували, що то щось їстівне, а яйця їли з шкаралупою. Ведмедям навіть кормовий буряк смакував. «Ви нашим його дайте – побачите, чи хоча б зачеплять», – Зараз, за словами Людмили Денисенко, ведмеді на карантині. І їм шукають постійне нормальне помешкання, бо у Луцьку місця ще для двох додаткових особин немає, - ділиться спостереженнями директорка.



pic

pic

pic

pic

pic

pic

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, на Рівне нщині тварини пересувного зоопарку пробули три місяці. Як стало відомо, ведмеді жили у жахливих умовах: на морозі, без їжі та в антисанітарії.