Субсидія - один з небагатьох способів заощадити на комунальних послугах. Однак, як виявилось, оформивши соціальні пільги не означає, що відтепер можна зітхнути з полегшенням. Будьте готові до того, що вам може прийти квартплата удвічі, а то й втричі більше, аніж має бути. І таких ситуацій чимало. Як правильно оформити субсидію та як уникнути непорозуміння у квитанціях дивіться у спеціальному репортажі від Інеси Пославської.

Григорію Олексійовичу 80. Заяви, декларації та довідки, без яких субсидії не дають для дідуся - китайська грамота. Якби не донька з онуками - так і не зміг би оформити документи. А з новими тарифами пенсії на оплату комірного просто не вистачає.

Як виявилось - саме бюрократія і складна процедура стали на шляху між рівнянами і обіцяними державою компенсаціями за непомірно-високі комунальні платежі.

А от в профільному управлінні - заперечують. Мовляв роблять все згідно чинного законодавства.

На словах чиновниці все просто. А якщо сусбсидія була раніше - тяганини менше. Мовляв не потрібно збирати довідок.

От тільки Григорію Олексійовичу від того не легше. Адже щомісяця, через бюрократичну помилку він отримує лише за тепло рахунки уп'ятеро більші ніж мав би. Тож аби сплачувати 175 гривень за тепло по субсидії мусить щоразу ходити в теплопостачальну компанію, аби там робили перерахунки. І наступного місяця знову отримує квитанцію на тисячу гривень, та ще й з боргом.

А теплопостачальники лиш розводять руками. Мовляв нараховують платежі так, як призначили в субсидії. А це на совісті управління праці та соцзахисту.

Тож навіть отримання субсидії, яку держава на словах гарантує не є запорукою отримання комунальних благ за зниженими цінами. І аби отримати своє чиновницькі пороги оббивати все-таки доведеться. Кому від ощадливості, а кому і поготів - від безвиході. Адже нині мінімальна квартплата вища від мінімальної заробітної платні.