Обрізка дерев - процес досить відповідальний і ставитися до нього потрібно з усією серйозністю, але без страху. Варто відразу ж усвідомити для себе, що захід цей необхідний і від нього нікуди не дітися, якщо вже ви взялися за вирощування власного саду.

Обрізка в зимовий період має свої переваги, оскільки листя на дереві немає й крона з усіма її дефектами добре видна.

Переваги обрізки в зимовий період:

- дерева, що перебувають у спокої, зазнають менший стрес;

- зрізи виходять якіснішими і точнішими.

Повна відсутність листя дозволяє об'єктивніше оцінити стан крони, виявити її недоліки та скласти правильний план проведення робіт. Щоб не відбулося травмування гілок шляхом задирів, гілки попередньо підпилюють з протилежного боку. Тонкі гілки зрізують секатором. Обрізка дерев - процес не простий. Сподіваємося, поради досвідчених cадівників допоможуть вам не нашкодити вашому саду.

1. "НЕ ЗАБУВАЙТЕ ПРО САД"

Ті, хто вмиває руки відразу після зимово-весняної обрізки, не праві й роблять першу помилку. Про дерево не можна згадувати раз на рік. У період вегетації воно має потребу в постійній увазі та догляді. Адже після сильної виправної обрізки могутньо вистрілюють вовчки - пагони, якими коріння намагається врятувати своє існування. Все тому, що їхніх колишніх годувальників ми нещадно прибрали. Але жити ж треба! Навіть якщо ви не обрізаєте сад, а просто відгинаєте гілки, не дивуйтеся, що з них будуть лізти нові вертикальні пагони, які без вашого контролю за пару років здатні стати товще материнської гілки і перемкнути все живлення на себе.

2. "НЕ ЗАЛИШАЙТЕ ПЕНЬКІВ"

Якщо ви прибираєте гілку, робіть зріз на кільце так, щоб у дерева була можливість затягнути рану власною корою. Навіть якщо це відбудеться лише частково рана затягнеться по краях у вигляді обростаючого валика, - це вже запобіжить загниванню місця зрізу. Залишений пеньок - гарантія руйнування кори по його периметру. У потерті оселяться спори шкідливих грибків, туди заповзуть на зимівлю комахи-шкідники, а може, знайдуть притулок короїди, що в будь-якому разі не піде рослині на користь. У результаті загине вся основа залишеного сука. Мало того, що це порушує відтік живильних речовин до коренів, послабляючи дерево, так ще й згодом обов'язково утвориться дупло - парадний вхід для грибів-трутовиків і чорного раку. Якщо ж пеньок був залишений від сильної гілки, то, як правило, він стає родоначальником великої кількості вовчків, що прокидаються зі сплячих бруньок з його основи. Тому, щоб уникнути затяжної боротьби з жировиками, гниллю, дуплами та всіма іншими принадностями, ріжте на кільце!

3. "НЕ УКОРОЧУЙТЕ МОЛОДНЯК"

Досвідчені садівники не радять безсистемно і безглуздо підрізати верхівки активно зростаючих молодих дерев. Ви не припините вертикальний ріст дерева, ви просто викличете утворення двох-трьох нових вовчків, які будуть рости нагору, знесилюючи бічні пагони. Єдиний спосіб розширити крону та підсилити кістякові гілки - видалити центральний провідник, перевівши ріст на першу сильну бічну гілку. І зірко контролювати ситуацію, не даючи рости новим лідерам, або відгинати всі вертикальні гілки, змушуючи покриватися плодушками.

4. "НЕ РІЖТЕ ЗАНАДТО СИЛЬНО"

Розповсюджена помилка. Укорочуючи приріст зрушується його обростаюча частина вниз настільки, наскільки видаляється гілка. Дуже логічно, що верхня брунька завжди візьме на себе функції верхівкової, а її найближчі дві-три сусідки будуть найдужчими. Отже, ви зрізали пагін дуже коротко, на 3-5 бруньок. Виходить, що ви залишили рослині тільки зону ростових пагонів, вони будуть весь сік збирати у себе й у вас вийде обрізка на посилення приросту, що означає, що всі гілочки стають головними. Через рік, провівши таку ж сильну обрізку, гілки будуть ставати усе сильніше й сильніше, утворюючи віник, що жирує, виправити який можна тільки одним способом - жорстким розгином.

5. "НЕ ЗАМАЗУЙТЕ СВІЖИЙ ЗРІЗ"

Мокра рана не дає фарбі або вару взятися як треба, під шаром змащення вона не може просохнути і гниє ще швидше, ніж, якби ви зовсім не захистили зріз. Після обрізки гілок товще трьох сантиметрів має пройти, як мінімум, 3-4 дні, а краще - тиждень. І лише коли зріз підсохне, його замазують варом або зафарбовують олійною фарбою.

Джерело: http://domovyk.com