Не секрет, що здоров’я людини багато в чому залежить від харчування. І стан зору — не виняток. Адже якщо в організмі не вистачає вітамінів, мікроелементів і необхідних поживних речовин, орган зору також отримує їх в малій кількості і не може повноцінно виконувати свою функцію. Неправильне харчування побічно впливає на силу м’язів ока і здатність сітківки генерувати нервові імпульси, що позначається на зображенні, яке формується мозком.

Важливі живильні речовини для очей

Дуже важливий для зору вітамін А. Він входить до складу світлочутливої речовини в сітківці ока. З нестачею вітаміну А пов’язані такі проблеми, як швидка стомлюваність очей, «куряча сліпота», підвищена чутливість до яскравого світла, часті ячмені, кон’юнктивіти, ірити, виразки рогівки, зменшення товщини рогової оболонки і дегенерація зорового нерва.

Основні джерела вітаміну А: морква, гарбуз, обліпиха, солодкий перець, зелена цибуля, зелень петрушки, брокколі, абрикоси, яблука, шипшина, овес, щавель, печінка тріски, багаті жиром молочні продукти, яєчний жовток. При цьому моркву краще їсти з жирами, оскільки так набагато активніше відбувається засвоєння каротину (з якого організм синтезує вітамін А).

Приведення балансу вітамінів групи В допомагає боротися з такими проблемами, як порушення зору в сутінках і в нічний час, розриви в дрібних кровоносних судинах очей, печіння в очах, порушення розпізнавання кольорів, хвороби сітківки та зорового нерва (В-2 ), сіпання очей, швидке стомлення очей ( В-6 ), сльозоточивість (В-12 ).

Вітаміном В-2 багаті яблука, зернові, дріжджі, молоко, сир, яйця, горіхи, м’ясо, печінка. Основні джерела вітаміну В-6: капуста, печінка , пшеничні зародки і зернові, яєчний жовток, риба. Вітамін В-12 можна знайти в жовтках яєць, молоці, сирі, м’ясі, печінці, рибі. Засвоєнню вітаміну сприяє буряк. Ослаблення зору внаслідок зниження тонусу очних м’язів пов’язане з нестачею вітаміну С. Цим вітаміном багаті плоди шипшини, плоди горобини, цитрусові, шпинат, щавель, білокачанна капуста.

Короткозорість і збіжну косоокість допомагають скорегувати великі дози вітаміну Е. Він міститься в рослинній олії, пророщених злаках, горіхах, бобових, молоці, печінці, м’ясі, яйцях.

Оптимальний набір речовин для живлення сітківки ока міститься в чорниці. Завдяки вмісту антоціанів чорниця покращує кровопостачання сітківки, відновлює пошкоджені ділянки і покращує гостроту зору. Чорницю можна їсти як у свіжому вигляді, так і готувати з неї корисні для зору страви.

Незрозуміле, на перший погляд, погіршення зору може бути викликане нестачею заліза. Його джерелами є м’ясо, печінка, птиця, риба, устриці, бобові, проросла пшениця, курага, горіхи, сливовий сік, чорний хліб і хліб грубого помелу, зелень, гарбузове та соняшникове насіння.

При виявленні катаракти на ранніх стадіях доцільно застосовувати продукти багаті йодом — морепродукти, буряк, помідори, шпинат, хурму, яблука, гречану і пшоняну крупи, волоські і кедрові горіхи, молочні продукти.

При лікуванні кон’юнктивіту та сльозоточивості корисні продукти, що містять кальцій. Він краще засвоюється разом з вітамінами вітамінів D, С, поліненасиченими жирними кислотами і лактозою. Основними джерелами кальцію є молочні продукти. Інші джерела — зеленолистові овочі, яєчні жовтки, бобові.

У процесі засвоєння вітамінів, необхідних для зору, активно бере участь фосфор. У свою чергу, фосфор засвоюється тільки при правильному поєднанні з кальцієм. Їх оптимальне поєднання міститься у сирі з високою жирністю.

Нестача хрому може посилити проблеми із зором. Хром необхідний для нормальної роботи нейронів сітківки ока, які відповідають за відчуття світла і кольору. Збагатять дієту хромом такі продукти, як м’ясо, птиця, морепродукти, молочні продукти, перлова крупа, вироби з житнього борошна, пшеничні паростки, сир, бобові, горіхи, кукурудзяна олія.

Таким чином, кращими продуктами для здоров’я очей є чорниця, морква, шпинат, шипшина, пророслі зерна, риба, морепродукти, абрикоси, капуста, горіхи. Вони повинні зайняти важливе місце в раціоні людини, яка має проблеми із зором.

Які продукти варто обмежити?

При проблемах із зором рекомендується обмежити вживання певних продуктів харчування:

- солона їжа. Надлишок солі в організмі викликає затримку вологи, в результаті підвищується внутрішньоочний тиск;

- жирне м’ясо і яйця. Зловживання цими продуктами викликає відкладення холестерину на стінках судин, включаючи судини, що забезпечують кровопостачання очей;

- алкоголь. Під дією алкоголю судини спочатку розширюються, потім відбувається їх спазм. У результаті спазму першими страждають судини очей. Крім того, алкоголь уповільнює всмоктування і засвоєння вітаміну В2;

- продукти з шкідливими харчовими добавками (напівфабрикати , солодкі газовані напої, цукерки, соуси). Вони негативно впливають на клітини сітківки ока.

Важлива складова раціональної дієти при проблемах із зором — її принципів треба дотримуватися постійно.