В 1981 році більшовики задумали створити в Рівному музей комсомольської слави, забрали приміщення бібліотеки (теперішній музей бурштину і Уласа Самчука на вул. Симона Петлюри,17), і почали шукати експонати, розіславши комсомольські експедиції по Рівненщині.

І от по місту поповзли чутки про те, що десь на півночі області, експедиція знайшла скрипку з таким написом, як на фото.

Чутки не виглядають фантастичними, бо украдену в Лондоні скрипку Страдіварі знайшли в Болгарії... в циганському таборі!!!

А вкрадені в Москві скрипки знайшли в закинутому будинку на кордоні з Абхазією. В експозицію музею ця скрипка, звісно, не потрапила. Тут варто згадати такий цікавий персонаж як директор рівненського музею комсомольської слави Шапієвський Борис Борисович, ("відставник" - чи то кадебешний, чи то армійський).

Рівне нські антикварщики не приховують того, що цей "музейник" продавав їм експонати. Так звана "машина Кузнєцова" зникла з Рівного не без участі цього діяча. Ймовірно, скрипка Страдіварі- також...

Остання вартість скрипки Страдіварі - $ 2 600 000.

pic