На Рівненщині є райони, які результативно спрацювали у напрямку об’єднання громад. Проте є й такі, які відстають.

Тому, аби зрозуміти причини, які гальмують ці процеси, у Рівне нській облдержадміністрації відбулася селекторна нарада із керівниками районів та міст під головуванням керівника апарату ОДА Олександра Корнійчука.

Так, перспективним Планом формування територій громад області передбачено 59 ОТГ. Проте урядом визначено спроможними лише 51.

«8 громад у Дубенському, Здолбунівському, Костопільському, Млинівському, Рокитнівському районах визнано неспроможними. Такими вони є тому, що не відповідають Методиці формування спроможних територіальнихгромад», - повідомив директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Ігор Тимошенко.

Тож керівникам цих районів рекомендували доопрацювати та зважено підійти до формування територій.

Найактивнішою в питаннях утворення громад є Радивилівщина. У районі створено одну із найпотужніших громад в області – Радивилівську. У ній та ще одній – Крупецькій – уже навесні відбудуться вибори.

Тим часом із восьми об’єднаних громад, які утворені на Рівне нщині , вже п’ять відчувають переваги децентралізації – збільшення надходжень до бюджетів, фінансову підтримку від держави та ЄС. Кошти спрямують на створення ЦНАПів, облаштування доріг, закупівлю автобусів для підвезення дітей до шкіл, пожежної техніки.

«Ми повинні завершити усі роботи, що стосуються внесення змін до перспективного Плану. Паузи у децентралізації на Рівне нщині не буде. На цьому наголошує і голова Рівне нської ОДА Віталій Чугунніков. Тож потрібно активніше рухатися у цьому напрямку», - зазначив керівник апарату Рівне нської ОДА Олександр Корнійчук.

Відтак, посадовець доручив керівникам районів та міст розглянути питання внесення змін до перспективного Плану формування громад до 29 лютого та подати свої пропозиції на розгляд Рівне нської облдержадміністрації.

Про це повідомили у прес-службі Рівне нської ОДА.