Один із обов’язків відділу державної реєстрації актів цивільного стану — виправляти неправильні або неповні відомості і навіть орфографічні помилки, які були допущені у свідоцтві про народження.

Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану врегульовано «Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання», затвердженими наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 No 96/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.01.2011 No 55/18793.

Так, законодавством визначено коло осіб, які мають право звертатись із заявою про внесення змін до актових записів цивільного стану. Це особи, щодо яких було складено актові записи, батьки неповнолітніх (малолітніх), піклувальники неповнолітніх та опікуни малолітніх, опікуни недієздатних осіб.

Внесення змін до актових записів цивільного стану проводиться тільки за наявності достатніх підстав, які підтверджуються документально. В інших випадках питання внесення змін є предметом розгляду суду. Потрібно подати до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану про народження (зразок додається). Відділ державної реєстрації актів цивільного стану не має права відмовити у прийнятті та розгляді заявипро внесення змін. Разом із заявою подаються документи, необхідні для її розгляду і вирішення питання по суті, зокрема — паспорт, свідоцтво про народження, де вказані неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні, та інші документи.

Заява про внесення змін до актового запису

На підтвердження достовірності представлених Вами документів про реєстрацію актів цивільного стану відділом реєстрації актів цивільного стану додаються до матеріалів справи копії відповідних актових записів цивільного стану або витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, на підставі яких вирішується питання щодо необхідності внесення змін або відмови в цьому.

Наведені заяви розглядаються у тримісячний строк з дня їх надходження до відділу реєстрації актів цивільного стану. За наявності поважних причин цей строк може бути продовжений, але не більш як на три місяці.

Унесення змін до актових записів цивільного стану провадиться відділом реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису. Після цього виписується нове свідоцтво про реєстрацію акту цивільного стану, з штампом «Повторно», яке видається заявнику або надсилається до відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника. Первинне свідоцтво, подане заявником для внесення змін, анулюється та знищується у встановленому порядку.

За результатами перевірки зібраних документів відділ державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін або про відмову в цьому, в якому чітко зазначаються причини відмови та можливість її оскарження в судовому порядку.