Безмежна любов до власної дитини не є гарантією від помилок при її вихованні. Зайва ласка і непрохана допомога часто заважають розвитку незалежної особистості. Пропонуємо вашій увазі сім поведінкових моментів дорослих, які можуть нашкодити розвитку лідерських якостей у дітей. А також зменшують їхні шанси досягти успіху в бізнесі та в особистому житті.

1.Ми позбавляємо дітей можливості відчути ризик

Гасло «Безпека понад усе» підсилює наш страх втратити дітей, тому ми оточуємо їх загальною турботою. Європейські психологи виявили: якщо діти не грають на вулиці, якщо їм жодного разу не довелося впасти і обдерти коліно, то в дорослому житті вони часто страждають фобіями. Дитині слід впасти кілька разів, щоб зрозуміти, що це нормально. Підліткам слід посваритися і пережити гіркоту першого кохання, щоб знайти емоційну зрілість, без якої неможливі довгострокові відносини. Виключаючи ризик з життя дітей, дорослі породжують у них зарозумілість, пихатість і низьку самооцінку в майбутньому.

2. Ми занадто швидко приходимо на допомогу

Сьогоднішнє покоління молодих людей не розвинуло в собі деякі вміння, які були притаманні дітям 30 років тому. Коли ми надмірно оточуємо дитину «турботою», ми позбавляємо її необхідності самостійно шукати вихід зі складних ситуацій. Рано чи пізно діти звикають до того, що хтось їх завжди рятує: «Якщо я помилюся або не досягну мети, то дорослі виправлять наслідки». Хоча насправді світ дорослих відносин влаштований зовсім інакше. Ваші діти ризикують бути непристосованими до дорослого життя.

3. Ми занадто сильно висловлюємо захоплення

Зараз в суспільстві присутня тенденція до підвищення самооцінки. Правило «кожен учасник отримує кубок» дозволяє дитині відчути себе особливим. Але дослідження сучасних психологів показують, що такий метод заохочення має непередбачені наслідки. Через якийсь час дитини може зауважити, що єдині люди, хто вважає її чудовою, - це мама і тато, а інші так не вважають. І тоді дитина починає сумніватися в об'єктивності своїх батьків. З часом така дитина вчиться шахраювати, перебільшувати і брехати, щоб уникати складної реальності.

4. Ми дозволяємо почуттю провини затьмарювати хорошу поведінку

Дитині доведеться подолати багато неприємностей у цьому житті, а розпещеність може цьому зашкодити. Тому говоріть дітям «ні» і «не зараз», щоб вони вчилися боротися за свої бажання і потреби. Якщо в сім'ї декілька дітей, батьки зазвичай вважають несправедливим нагороджувати одну дитину і залишати обділеною іншу.. Такими діями ми упускаємо можливість показати дітям, що успіх залежить від наших власних зусиль.

5. Ми не ділимося помилками з власного минулого

Настане час, коли здоровий підліток обов'язково забажає «розправити крила» і набити власні шишки. І батьки повинні дозволити йому зробити це. Але це зовсім не означає, що ми не будемо допомагати дітям орієнтуватися в невідомих речах і подіях. Поділіться з дітьми помилками, які ви здійснювали в їх віці, але уникайте зайвих моралей про куріння, алкоголь і наркотики. Діти повинні бути готові до зустрічі з неприємностями і вміти відповідати за наслідки своїх рішень. Розкажіть їм, що ви відчували, коли зіткнулися зі схожими обставинами, чим керувалися у вчинках, які уроки засвоїли.

6. Ми помилково приймаємо поняття «інтелект» і «обдарованість» за «зрілість»

Інтелект часто використовується в якості міри зрілості дитини, і в результаті батьки припускають, що розумна дитина готова до реального світу. Це не так. Деякі професійні спортсмени та молоді зірки Голівуду володіють величезним талантом, але все ж потрапляють в публічні скандали. Не вважайте, що ваша дитина талановита в усьому. Не існує чарівного «віку відповідальності» або керівництва про те, коли дитині пора щось конкретне дозволяти. Але є хороше правило - спостерігати за іншими дітьми такого ж віку. Якщо ви помічаєте, що ровесники вашої дитини набагато більш самостійні, то, можливо, ви самі стримуєте розвиток у її незалежності.

7. Ми самі не робимо того, чому навчаємо дітей

Ми повинні моделювати те життя, якого бажаємо для наших дітей. Зараз саме ми - лідери своєї сім'ї, тому повинні дотримуватися правди у відносинах з оточуючими. Слідкуйте за своїми проступками, навіть дрібними, бо за вами спостерігають ваші діти. Якщо ви не йдете в обхід правил, то діти будуть знати, що це неприйнятно і для них. Покажіть дітям, що значить цілком і з задоволенням допомагати іншим. Робіть людей і місця кращими, ніж вони були до вас, і ваші діти будуть робити так само.