111 років минає в суботу 20 грудня з дня народження чоловіка, пам'ятник котрому стоїть на Театральній площі в Рівному. В 1942 році в Рівному номінанта на Нобелівську премію німці посадили в тюрму (ту, де зараз, здається, якась піцерія, дискотека чи щось таке). Він міг розділити долю інших українських патріотів.

Зокрема, колежанку У.Самчука ОУН-івку Олену Телігу німці розстріляли в Бабиному Яру. Всупереч брехливій більшовицькій пропаганді, насправді, нацисти переслідували членів ОУН по всій території Рейху, арештовували їх, саджали в тюрми та концтабори. Особливо - після того, як Ярослав Стецько оголосив у Львові 30 червня 1941 року Акт проголошення Української Держави, за що потрапив до німецького концтабору.

Нашому земляку Уласу Самчуку вдалося уникнути розстрілу завдяки тому що він в молоді роки... наймитував в Німеччині. Там ним опікувалася Германіна фон Лінгейсгайм, котра, зокрема надала українцю притулок та навчила Уласа німецькій мові. А її син Герман Блюме допоміг нашому земляку потрапити на навчання до Бреславського універу. Він же і визволив Уласа Самчука з тюрми в Рівному в 1942 році.Герман Блюме в Рівному був начальником цивільної поліції райхскомісаріату «Україна».