Іще п’ять років тому за незаконним видобутком бурштину-сирцю на території Рівненщини правоохоронці виявили 178 осіб, тоді як у 2015 році ця цифра сягнула 321 (2014 - 252). За минулий рік слідчі ГУНП області відкрили 515 кримінальних проваджень, що майже у 13 разів перевищує показник 2010 року.

Однак у скерованих торік до суду 82 кримінальних провадженнях, відкритих за статтею 240 (порушення охорони або використання надр) Кримінального кодексу України, винесений вердикт надто поблажливий щодо бурштинокопачів — штраф у кілька тисяч гривень. Здебільшого жителі північних районів області і надалі продовжують видобувати «сонячне» каміння.

— У боротьбі із незаконним видобутком бурштину зусиль одних лише правоохоронців недостатньо, — наголосив т.в.о начальника ГУНП в Рівне нській області Сергій Максимов. — Питання легалізації бурштину в стінах Верховної ради хоч і піднімалося, але до сьогодні так і не вирішено. Лише прийняття відповідних нормативних документів може врегулювати на законодавчому рівні легальні видобуток і реалізацію бурштину.

Із початку року слідчими ГУНП в Рівне нській області внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23 відомості з ознаками кримінальних правопорушень, передбачених статтею 240 Кримінального кодексу України, 24 особам повідомлено про підозру, виявлено 25 осіб за незаконним видобутком «сонячного» каміння, вилучено 17 мотопомп, вісім одиниць транспорту та 95 кілограмів бурштину-сирцю. Крім того, слідчі наприкінці січня та на початку лютого цьогоріч закінчили досудове розслідування та з обвинувальними актами скерували до суду два кримінальних провадження, відкритих за частиною 3 статті 28, частиною 2 статті 240 Кримінального кодексу України. Жителям Рівне нщини, які діяли у складі організованих злочинних груп та займалися незаконним видобутком бурштину-сирцю, загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк до трьох років.

Про це інформує відділ комунікації ГУНП в Рівне нській області