А все через Закон «Савченко», який рахує день перебування у СІЗО за два у колонії. Він був прийнятий у грудні минулого року. Тепер засуджені масово почали писати клопотання у суди аби їхні справи переглянули. Таким чином лише на Рівненщині 1 800 злочинців мають право вже незабаром опинитись на волі.

Майже одноголосно закон «Наді Савченко» депутати прийняли у кінці 2015 року. Він передбачає один день перебування у СІЗО рахувати як два дні у в’язниці. Головним його ініціатором і була Надія Савченко.

Після прийняття Закону засуджені почали масово подавати клопотання у суди аби їхні справи переглянули. Адже тепер мають право вийти на волю у першу чергу особи засуджені за тяжкі злочини, бо вони по кілька років сиділи у СІЗО на час слідства. А тепер їхній термін за гратами скоротився удвічі.

Під повне звільнення на Рівне нщині підпадають 200 осіб. Ще 1600 засудженим термін перерахують. І як не цього року то у наступному – вони вийдуть на свободу.

Закон нібито був прийнятий аби розвантажити слідчі ізолятори. Втім у результаті все буде з точністю навпаки. Адже зараз злочинці, яких затримують за скоєння тяжких злочинів просяться в СІЗО, а не під домашній арешт як раніше. Бо розуміють, що таким чином відбудуть термін покарання набагато швидше. Підозрювані у злочинах відмовляються їхати на слухання справи аби затягнути суд і чим більше просидіти в ізоляторі.

Пенітенціарії м’яко кажучи не в захваті. Пояснюють на волю у першу чергу виходять рецидивісти – люди неодноразово судимі. Так на Рівне нщині вже звільнились 20 вбивць та 7 гвалтівників. І це ще далеко не межа. І така ситуація по всій Україні.

А далі ріст злочинності. У поліції реформи, оперативників скорочують, а зловмисників випускають. І навіть якщо депутати Верховної ради зрозуміють, що погарячкували, прийнявши цей закон – запроторити за грати тих, хто вже звільнився – буде не можливо