17 лютого о 14.00 у «Світлиці» Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки (вул. Короленка, 6) відбудеться літературний вернісаж «Збігнєв Герберт. Знайомство зблизька».

Анонсований захід є продовженням циклу літературних читань польської літератури, ініційованих Генеральним консульством Республіки Польща у м. Луцьк.

«Мета акції – ознайомитись з кращими зразками польської літературної спадщини, поглибити знання з історії культурно-просвітницьких відносин між Україною та Польщею».

Збігнєв Герберт – всесвітньовідомий польський поет, який народився 29 жовтня 1924 року у Львові та провів тут 20-ть років свого життя. Поет і Львів подібні багатством традицій і культур. Збігнєв Герберт мав різне етнічне коріння – прадід із знаменитого англійського роду Гербертів, бабуся – вірменка за походженням зі Львова. Батьки поета ідентифікували себе з поляками. На будинку, де мешкав поет, встановлено меморіальну таблицю, до якої приїжджають численні туристи. На жаль, поет так і не побачив перед смертю свого рідного Львова. Проте він ностальгував за своєю малою батьківщиною у багаточисленних віршах. У Польщі Збігнєва Герберта називають моральним авторитетом польської літератури та пророком, а у Львові – символом мультикультуралізму.

Світ поезії Герберта – це поєднання латинської, візантійської культур, водночас слов'янська емоційність, іронічність. Відомий літературознавець Яцек Лукасевич зазначив: «Він є поетом покоління, а це покоління воєнне, народився перед війною, а коли вона закінчилась, мав 15 років, але ще не був дорослим. Своїм поколінням вибрав покоління воєнне, з ним себе уособлював». Поезія Герберта – це поезія міста із вишуканим відчуттям неповторного шарму у звуках трамвая, бруківки - всього, що Збігнєв бачив змалку, на що відкликалася душа. Це – поезія свободи.

Нині в Україні можна прочитати твори Збігнєва Герберта у перекладі Віктора Дмитрука (видавництво «Каменяр»). У 2008 році, до десятиріччя з дня смерті польського поета, у в видавництві «Дух і літера» вийшов друком прозовий тритомник Збігнєва Герберта – «Варвар у парку», «Натюрморт із вудилом», «Лабіринт понад морем»

У заході братимуть участь:

- Представники Генерального консульства Республіки Польща у м. Луцьк;

- Владислав Багінський – голова Товариства польської культури ім. Реймонта;

- Лілія Овдійчук – кандидат філологічних наук, доцент Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. С. Дем'янчука;

- Олена Кондзеля – кандидат філологічних наук, завідувач кафедрою полоністики Рівне нського інституту слов’янознавства;

- Валентина Ярощук – кандидат історичних наук, заслужений працівник культури, директор РОУНБ;

- Галина Сільман – головний спеціаліст Рівне нської обласної державної адміністрації;

- Ярослав Ковальчук – рівненський краєзнавець;

- Викладачі, студенти, бібліотечні працівники, представники громадських організацій міста.

Про це інформує відділ маркетингу та наукової роботи Рівне нської ОУНБ