Обговорення теми відбудеться в рамках круглого столу у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

11 лютого 2016 року, об 11 год., у Рівне нському обласному краєзнавчому музеї відбудеться захід у форматі «круглого столу» за темою «Польське військове осадництво на Волині в 1921 –1940 р.р.».

/Осадники - поселенці, осада – поселення/

Польське військове осадництво – поселення поляків (військових, резервістів, демобілізованих) на теренах Волині, в т.ч. на території сучасної Рівне нщини в міжвоєнний період ХХ ст. Поселення було наслідком земельних реформ польської влади. Воно мало політичну, економічну та культурну складову. Ця акція негативно висвітлювалася в радянській історичній науці.

Осадництво, хоча і досі має неоднозначну оцінку, зіграло певну роль в економічному та культурному розвитку волинського краю.

На поч. 1940 р. більшість осадників була репресована НКВС та депортована.

Сучасні дослідження цієї теми сприятимуть як правдивому висвітленню складних подій першої половини ХХ ст., так і подальшому взаєморозумінню двох народів: українського та польського.

Запрошені: представники Генерального консульства Республіки Польща (м. Луцьк); працівники архівів (Управління СБУ в Рівне нській області, ДАРО); працівники обласної наукової бібліотеки; краєзнавці.

Про це інформує прес-служба Рівне нського обласного краєзнавчого музею.