Щороку кількість кримінальних правопорушень, пов’язаних із використанням та викраденням зброї зростає. Щоб встановити, чи скоєний злочин із застосуванням викраденої або загубленої зброї, необхідно мати зразки відстріляних із неї куль та гільз, які перевіряються за балістичними обліками – кулегільзотеками.

Однак не всі власники мисливської гладкоствольної зброї зберігають відстріляні гільзи, а якщо і зберігають, то в сейфі, який викрадають разом зі зброєю. Тому правоохоронці наголошують на доцільності та необхідності проведення експериментального відстрілу на добровільних засадах при кожній перереєстрації.

Загалом контрольному відстрілу підлягає нарізна мисливська, гладкоствольна, спортивна та нагородна вогнепальна, газова зброя та зброя «несмертельної дії», яка:

- перебуває в особистому користуванні громадян та на об’єктах дозвільної системи (у процесі реєстрації та перереєстрації);

- виготовляється на підприємствах України, ввозиться з-за кордону та призначена для реалізації на території України (перед її реалізацією);

- підлягала переробленню або ремонту із заміною (зміною) слідоутворюючих деталей.

Гладкоствольна мисливська зброя відстрілюється у разі добровільної згоди власників.

Для проведення експериментального відстрілу власник зброї повинен звернутися до експертного підрозділу, в якому створено умови для зберігання зброї та проведення безпечної стрільби з подальшою видачею відповідних документів.

Основними підставами та умовами проведення контрольного відстрілу зброї є:

– письмова заява-звернення фізичної особи, у користуванні якої перебуває зброя, або ж представників підприємств, на балансі яких вона знаходиться, або які її виготовляють, ремонтують або реалізують;

– наявність дозволу на зброю встановленого зразка (у разі відсутності на момент продовження терміну дозволу, обов’язково має бути довідка про належність наданої зброї конкретній особі, завірена інспектором відповідного підрозділу дозвільної системи ГУ НП (особистим підписом і печаткою);

– наявність дозволу на право придбання зброї, що надана для проведення контрольного відстрілу.

Забороняється надавати для проведення експериментального відстрілу зброю особам, у власності яких вона не перебуває. Звертаємо увагу на те, що відстріл несправної зброї не проводиться, таку зброю одразу повертають власнику для проведення подальшого ремонту.

Із кожного екземпляра зброї обов’язково відстрілюється не менше трьох патронів, а в разі наявності змінних магазинів додатково надається по три патрони з кожного магазина, при відстрілі револьверів – по три патрони з кожної камори барабана. Відстріл мисливської нарізної зброї здійснюється лише мисливськими патронами відповідного калібру; відстріл пістолетів та револьверів «несмертельної дії» – патронами, сертифікованими на території України, спорядженими гумовими або аналогічними за своїми властивостями кулями; газові пістолети та револьвери – лише штатними до них холостими (шумовими) патронами; мисливської гладкоствольної зброї — патронами промислового виробництва, спорядженими шротом.

Результати проведеного відстрілу оформляються відповідними документами, два примірники яких видаються замовникові.

Вартість послуг із відстрілу зброї становить:

Розмір плати за надання послуги (в строк більше 10-ти діб з ПДВ грн) Розмір плати за термінове надання послуги (в строк до 10-ти діб із ПДВ грн)
газової, гладкоствольної мисливської і стартової, вихолощеної 73.16 146.32
несмертельної дії, нарізної і комбінованої мисливської та спортивної 84.42 168.84

Для проведення експериментального відстрілу власники зброї можуть звернутися у Рівне нський Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України, де працюють досвідчені фахівці, які дадуть відповіді на всі ваші питання та нададуть всебічну допомогу.

Джерело: Рівне нський НДЕКЦ МВС