Не паперову, а вишиту книгу представила рівненська майстриня Олена Медведєва. Її "Кобзар" Тараса Шевченка, виготовлений у тій же техніці, визнаний унікальним витвором в Україні та за її межами. Сьогодні ж на виставці у Рівненському музеї бурштину художниця представила ряд інших рідкісних та небачених книг. Що надихало авторку та як виникла ідея створення таких шедеврів, вона розповіла нашим журналістам.

Поема "Ода молодості" Адама Міцкевича вишита хрестиком польською мовою. Такий унікальний витвір створила рівненська майстриня Олена Медведєва. У її доробку понад 20 арткниг. Знаменитий та єдиний у світі вишитий "Кобзар" Тараса Шевченка, казки та інше. Всі книги індивідуальні - виконані різною технікою. Однак визначитися із текстом композиції не просто - відзначає майстриня.

Нині Олена Медведєва працює над вишиваним збірником поезій Івана Франка, а також біблійних книг Євангелії. У планах - творчі доробки Григорія Сковороди. Розповідає - ідея створення рідкісних книг виникла завдяки сину Андрію.

Окрім того на виставці під назвою "Свято доброї казки" представлено понад 20 книг. Серед них: солом'яна, плетена спицями, різблена на дереві, мереживна, бісерна. А також книги-іграшки, які популярні серед сучасної молоді. Зал заповнений. Чимало охочих познайомитись із майстринею та її унікальними книгами. Рівнянка Ольга Шекель вперше на виставці. Зізнається - вражена майстерністю художниці.

Рідкісні книги може побачити кожен рівнянин. Виставка триватиме до 20 березня у Музеї Бурштину. Інеса Пославська, Ігор Прокопчук