Органи дихання у малюків ще не достатньо міцні, тому будь-яка інфекція верхніх дихальних шляхів здатна викликати запалення бронхів (бронхіт) у дитини. Будьте особливо уважні і в тому випадку, якщо у вашій родині хтось курить. Адже вдихання малюком тютюнового диму з повітря також сприяє появі бронхіту у дитини.

Симптоми

Якщо у малюка в наявності всі ознаки застуди, і, крім того, його мучить сильний кашель, лікар часто ставить діагноз дитині – гострий бронхіт. На початку хвороби кашель, як правило, сухий. Другий варіант бронхіту характеризується тим, що ви, навіть коли стоїте на невеликій відстані від малюка, чуєте, як він зі свистом видихає повітря. Бронхи у дітей вузькі, а при набряках просвіт в них стає ще тоншим. Тому повітря погано проходить крізь них.

Лікування бронхіту у дітей

Часте повторення бронхіту у дитини підступне тим, що виснажуються стінки бронхів і збільшується шанс появи в майбутньому астми. Тому важливо починати лікування будь-якого кашлю відразу ж і не зупинятися, поки він повністю не пройде.

Перше, що потрібно зробити при бронхіті у дитини, – зняти спазм бронхів. Для цього лікар випише спазмолітики або протинабрякові засоби.

Спеціальний масаж допоможе очистити бронхи дитину від слизу, що накопичився. При мокрому кашлі допомагає компрес. Але запам’ятайте, що при свистячому диханні (а також при високій температурі) робити маляті масаж і зігріваючі компреси на грудну клітку не можна.

Будьте здорові!