В останні роки побутовий травматизм набуває масового характеру. Одні діти травмуються через свою цікавість і необережність, інші ­ через безвідповідальність та неуважність батьків. У структурі дитячого травматизму на побутові травми припадає від 50 до 75% всіх нещасних випадків.

До групи ризику відносяться діти перших шести років життя. За даними фахівців, на їх частку припадає понад 42% від числа нещасних випадків і травм, які щороку реєструються серед дитячого населення великих міст.

Хлопчики отримують травми в 1,5 рази частіше, ніж дівчатка. Ця закономірність дійсна для всіх часів і пов'язана з психофізіологічними особливостями, відмінностями в поведінці, вихованні, характері та формах проведення дозвілля. Співвідношення побутових і вуличних травм приблизно становить 2:1. При цьому у дітей першого року життя понад 95% ­ побутові травми, отримані вдома. У хлопців 3­6 років частка травм, отриманих вдома, понад 35%. Це говорить про те, що, на жаль, багато батьків поки не зробили свій дім безпечним для дітей. Ми спробуємо допомогти вам у цьому.

Заходи безпеки в будинку:

1. Меблі повинні бути міцними і стійкими, щоб, взявшись за них, дитина не впала. Дверцята шаф краще закрити, щоб ні дверцята шафи, ні висувні ящики не могли защемити пальчики. Скатертину зі столу краще приберіть, поки дитина не стане старша, інакше вона може потягнути її і звалити все на себе. Скла на дверцятах шафи, книжкових полицях повинні бути помітні малюкові ­ гарні наклейки прикрасять скло і попередять удар.

Гострі кути можуть становити небезпеку, і на них повинні бути закріплені округлі куточки­-страховки.

2. Скляні отвори в дверях повинні бути помітні малюкові, щоб він не намагався пройти «крізь них». Найкраще замініть скло оргалітом.

Поясніть дитині, чим небезпечне розбите скло. Обережно відкривайте міжкімнатні двері, щоб випадково не вдарити малюка. Замки на дверях у тих місцях, куди малюкові не слід заходити, мають бути розташовані високо, щоб він не зміг їх дістати і відкрити двері.

3. На вікнах встановіть фіксатори, щоб дитина не змогла їх відчинити і випасти з вікна (поширена травма, особливо при митті вікон).

4. Не залишайте без нагляду маленьку дитину, коли вона йде по сходах. На верхніх і нижніх майданчиках сходового маршу потрібно встановити спеціальні «хвіртки», оббиті м'яким матеріалом. Щаблі сходів краще покрити м'яким і шорстким матеріалом і зафіксувати його у підніжжі кожної сходинки.

5. Килимові покриття на підлозі пом'якшують падіння і удари дитини, але вони не повинні бути слизькими. На підлозі не розкладайте дроти, щоб дитина в них не заплутався.

6. Стіни в кімнатах обклейте паперовими шпалерами. Кімната повинна «дихати», покриття стін не повинне викликати алергію у дитини. А після прибирання кімнати пилососом добре провітріть її від мікрочастинок пилу.

8. Забороніть дитині чіпати електричні прилади, розетки. Не купуйте вживані електроприлади, оскільки немає ніякої гарантії, що вони безпечні.

Проводи електроприладів не повинні звисати, краще мати прилади з пружними проводами. Не використовуйте в дитячому ліжечку електричну ковдру, при намоканні вона стає смертельно небезпечною.

9. Обов'язково ховайте від дітей в недоступні місця сірники, не залишайте в кишені запальнички, а причепіть їх на ключі, як брелок. Покажіть дитині небезпечні гарячі місця (піч, камін, плиту), нехай вона знає, що вони гарячі. Додайте огороджувальні решітки, щоб дитина не змогла близько до них підійти.

10. Ні на хвилину не залишайте дитину одну у ванній кімнаті, навіть якщо дзвонить телефон або домофон. Не залишайте без нагляду відра з водою, маля може впасти вниз головою у відро.

11. Всі ліки повинні бути недоступні дитині. Не носіть ліки в сумках або кишенях, тому що діти люблять їх обстежити.

12. Засоби дезінфекції зберігайте під замком, і тільки в своїй упаковці. Не переливайте їх в інші ємності, наприклад, в пляшки з під питної води, лимонаду.

13. Всі гострі предмети також приберіть подалі від дітей. Більш дорослі діти можуть користуватися ножем під наглядом дорослих. Чим раніше дитина освоїть гострі інструменти (ножиці, ніж) і навчиться упевнено ними користуватися, тим безпечнішими вони будуть для неї.

14. Бажано, щоб іграшки не містили дрібних деталей. Купуйте іграшки відомих фірм, іграшки з ринку можуть бути пофарбовані хімічно шкідливими барвниками, які завдадуть шкоди здоров'ю вашої дитини.

15. Зверніть увагу на отруйні домашні рослини та рослини з голками та шпичаками, постарайтеся, щоб вони знаходилися в недоступному місці.

16. Собаки, особливо ті, що давно живуть в будинку і розпещені господарями, неймовірно ревниві по відношенню до новонароджених і навіть можуть напасти на них. Простежте, чи не вимагає собака знаків уваги всякий раз, коли ви берете дитину на руки. Якщо так, то ніколи не залишайте її наодинці з дитиною в кімнаті.

Кішки не такі ревниві, як собаки, проте стежте за тим, щоб кішка не могла влаштуватися всередині коляски, згорнувшись калачиком поруч з малюком. Слідкуйте, чи не з'являються подряпини у дитини, яка може тискати кішку так, що вона почне захищатися.

Хом’ячків і морських свинок краще не давати дітям у руки, так буде краще і тим, і іншим. Дитина може гладити тваринку, поки ви тримаєте її на своїй долоні, а краще нехай спостерігає за нею через скло. Акваріуми з рибками недостатньо гігієнічні: риби схильні до різноманітних грибкових захворювань. Не дозволяйте дитині пхати руки в акваріум.