Виїзд дитини за кордон є доволі актуальним для батьків, які все ж намагаються забезпечити належний рівень фізичного, духовного і морального розвитку своєї дитини. Однак, у випадку спроби перетину кордону часто виникає велика кількість питань, що ускладнюють дану процедуру. Ми спробуємо роз’яснити найбільш поширені.

Дитина може виїхати за кордон у супроводі одного з батьків на підставі необхідного проїзного документу:

1) за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску.

2) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків у разі пред'явлення рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків.

Документи, які дають право дитині на виїзд:

1. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт дитини) з 1 січня 2015 року запроваджено оформлення і видачу паспорта громадянина України, що містить безконтактний електронний носій із біометричними даними власника документа. З 1 квітня 2015 року Державна міграційна служба України припинила виготовлення проїзних документів для виїзду дітей за кордон та відмінила внесення даних дитини до паспорту одного з батьків. Вже отриманий проїзний документ дитини залишається дійсними протягом 3-х років, проте в майбутньому як дитина, так і дорослий повинні отримати документ одного зразка – паспорт громадянина для виїзду за кордон (закордонний паспорт).

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформлюється особам, які не досягли шістнадцятирічного віку, на чотири роки, а особам, які досягли шістнадцятирічного віку, - на 10 років. Діти віком до 16 років звільняються від сплати державного мита, а сканування відбитків пальців рук для оформлення біометричного паспорта здійснюється лише з 12 років за згодою батьків.

2. Проїзний документ дитини. З 1 квітня проїзний документ дитини не виготовляється, потрібно подавати документи на закордонний паспорт для дитини.

3. Внесення даних дитини у закордонний паспорт батьків. Послуга з внесення відомостей про дітей здійснювалась до 01.04.2015 року виключно у паспорт громадянина України для виїзду за кордон попередніх зразків (що були оформлені до 12.01.2015 року). Тобто з 1 квітня 2015 року міграційна служба не вносить відомості про дітей у закордонний паспорт батьків старого зразка. Із паспортами, де внесені дані дітей, можна перетинати кордон України так само, як і з закордонними паспортами дітей та дитячими проїзними документами. Із такими паспортами можна подорожувати з дітьми до закінчення терміну дії документа.

Отримання дозволу на виїзд з України громадянина, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків в судовому порядку.

В контексті запропонованої теми гостро постає питання отримання дозволу на виїзд дитини за кордон від того з батьків, який знаходиться на непідконтрольній території України. В такій ситуації можливі кілька варіантів: перше – батько/мати знаходяться на непідконтрольній території України і не має змоги надати нотаріально посвідчену згоду на виїзд дитини за кордон; друге - батько/мати знаходяться на непідконтрольній території України і не бажає надати нотаріально посвідчену згоду на виїзд дитини за кордон; третє – місце знаходження/перебування батька/мати невідоме, немає підстав для визнання її/його безвісно відсутнім, отримати згоду на виїзд дитини за кордон неможливо. У всіх наведених випадках виходом з ситуації буде звернення до суду для отримання такого дозволу.

Отримання такого дозволу відбувається шляхом подання відповідної позовної заяви. Судовий процес, як правило, триває 2-3 місці.

Як свідчить практика, суди переважно надають згоду на оформлення проїзних документів та виїзд дітей за кордон без згоди іншого із батьків. Однак для отримання позитивного рішення в суді необхідно буде довести ті обставини, що виїзд дітей за кордон буде відповідати їхнім інтересам і надання дозволу сприятиме реалізації прав дітей.

При зверненні з позовом до суду аби ця справа позитивно закінчилася для заявника, в позовній заяві слід довести, що поїздка дитини за кордон здійснюється в інтересах дитини.

Такими доводами заявника можуть бути:

1) за кордоном є родичі, до яких має намір поїхати у гості з дитиною (підтвердити родинні відносини письмовими доказами);

2) за кордон з метою оздоровлення дитини (підтвердженням такої причини може бути довідка із лікувального закладу, що дитина перебуває на обліку у лікарів конкретного лікувального закладу, постійно хворіє і потребує щорічного оздоровлення (наприклад, довідка дитячого лора, що дитина потребує оздоровлення у зв’язку з тим, що постійно хворіє гайморитом; довідка із лікувального закладу, що дитина потребує відновного

лікування за кордоном);

3) на відпочинок з метою розширення їхнього кругозору, ознайомлення з культурою інших народів, вивчення іноземних мов тощо;

4) інші причини.

Важливим є питання періоду, на який надається дозвіл, а також визначення країн, для виїзду до яких дозвіл надається. Як правило, суд обмежує дозвіл періодом, на який придбані путівки чи заплановане оздоровлення або лікування. Однак судова практика знає також випадки надання дозволу на виїзд дитини за кордон без дозволу та супроводу другого з батьків на період з дня набрання рішенням законної сили та досягнення дитиною повноліття, однак у такій ситуації потрібно забезпечити наявність потужної доказової бази, яка свідчитиме не тільки про необхідність здійснення таких дітей в інтересах дитини, а й про те, що батько ніким чином не бере участі у вихованні дитини, дозволу на виїзд не надає і взагалі самоусунувся від виконання своїх батьківських обов'язків з виховання дитини.

Часто суди відмовляють у задоволенні позовів про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без дозволу та супроводу другого з батьків, якщо позивачем не надаються відповідні докази його звернення до іншого з батьків про отримання такого дозволу. Це означає, що потрібно надавати всі можливі документи (листи, витяги з Інтернет сторінок тощо), які підтверджують законні наміри позивача добросовісно виконувати свої батьківські обов’язки.

Додатковим аргументом, який може посприяти задоволенню позову може стати безпідставність відмови другого із батьків надати відповідний дозвіл, яка, як правило, ґрунтується виключно на неприязних відносинах між батьками.

Щодо країн, для виїзду до яких надається дозвіл, то варто повно та точно вказувати країни прямування дитини.