Спільні пологи - популярна сучасна тенденція. Хоча здавна вважалося, що народження дитини - таїнство, в якому немає місця чоловікові. І сьогодні ведуться запеклі суперечки, чи потрібно чоловікові бути присутнім при народженні малюка. Давайте зупинимося на плюсах і мінусах цієї методики.

Перша причина, по якій жінки вибирають спільні пологи з чоловіком - це необхідність у підтримці. Багато представниць прекрасної статі бояться людей у білих халатах і все, що з ними пов'язано. У цьому випадку присутність поруч коханого чоловіка зменшує страх.

Друга причина - це прагнення розділити радість від першої зустрічі з новонародженим.

Втім, багато породіль відзначають, що в процесі самих пологів присутність чоловіка не обов'язкова, їм не до цього. Крім того, поруч знаходяться фахівці, які в будь-якому разі виявляться корисніше, ніж сам чоловік. Інша справа період після пологів, коли породілля потребує відпочинку і разом з тим їй доводиться доглядати за дитиною.

Ще одна перевага, яку дають спільні пологи з чоловіком - це можливість проконтролювати поводження з дитиною. Багато жінок не хочуть, щоб чоловік був присутній на пологах, побоюючись, що вони постануть перед ним у непривабливому вигляді. Крім того, сам процес народження дитини важко назвати привабливим. Разом з тим більшість жінок, які пройшли через спільні пологи з чоловіком, відзначають, що згодом відносини в родині стали більш довірливими і ніжними.

Чим може допомогти партнер під час пологів?

• Чоловік може засікати час між переймами. Нехай жінка не відволікається на цю справу, у неї є чим зайнятися.

• Чоловік повинен нагадувати дружині, що необхідно розслаблятися.

• Помічник може «дихати» разом з жінкою, щоб полегшити її стан і зробити родовий процес більш легким і швидким. Для цього він повинен бути ознайомлений з різними техніками дихання.

• Якщо потрібно, чоловік повинен робити породіллі масаж, що дозволяє зняти напругу з попереку.

• Партнер може допомагати у виборі вдалою пози і, в деяких випадках, бути реальною опорою жінці. Вона, у свою чергу, для власної зручності може повиснути на партнерові в прямому сенсі цього слова.

• Помічник створює спокійну і сприятливу обстановку, хвалить і підбадьорює породіллю.

• Чоловік дуже може допомогти в питаннях, що не стосуються безпосередньо пологів. Наприклад, він може що-небудь, принести або віднести, купити в аптеці необхідні ліки, подати попити, покликати лікаря і т.д.

Спільні пологи - це важливий аспект сімейних відносин, тому бути чи не бути - повинні вирішувати обидва.

Спільні пологи - це не цікавість і не мода, це серйозний крок у відносинах, і він повинен відбуватися з обережністю.