Сучасне будівництво не обходиться без бетону. Його непривабливий сірий колір покривають різними видами штукатурки та іншими оздоблювальними матеріалами. Зовсім недавно, на початку XXI століття вчені винайшли революційно новий будівельний матеріал. Поєднуючи в собі міцність бетону і прозорість скла, він отримав назву – Lucem (Люцем). Звичайно, новий матеріал не такий прозорий, як скло, але світлопропускна здатність, дуже велика. Світло може проходити через плиту товщиною 20 мм і більше.

Виробництво прозорого бетону

Для виготовлення прозорого бетону використовується дрібнозерниста суміш бетону і тонкі нитки скловолокна. Процес виготовлення полягає в послідовному накладення тонких шарів бетону і скловолокна. Після висихання блоки обробляються до потрібних параметрів прозорості. Технологічний процес виробництва «Люцема» складний і дорогий. Залежно від умов застосування і необхідних властивостей, змінюється технологія. Тому виготовлення плит проводиться тільки на замовлення. Замовник заздалегідь визначає розміри і ступінь світлопропускання матеріалу, де і для яких цілей буде встановлюватися.

Прозорий бетон своїми руками

Прозорий бетон можна спробувати виготовити самостійно, для цього знадобиться: суха суміш для виготовлення дрібнозернистого бетону, чиста вода, скловолокно довжиною рівній товщині виробу, діаметр скловолокна 025–3 мм. Складність виготовлення полягає в рівномірному розподілі скловолоконних ниток по всьому об'єму.

pic

1. Виготовляється опалубка, під розмір плити. Бажано, щоб опалубка була ковзною і по мірі застигання шарів, піднімалася. Готову опалубку встановлюють на рівну горизонтальну поверхню. Горизонтальність поверхні визначається будівельним рівнем.

2. Заливається бетонна суміш, і розподіляється тонким шаром по всій поверхні. Кількість суміші, витраченої на перший шар, фіксується. Така ж кількість бетону має бути у другому і наступних шарах.

3. На шар бетону рівно укладаються скловолокна, паралельно один одному і злегка притискаються.

4. На підсохлий перший шар, заливається другий шар, укладається скловолокно і залишається для підсихання. Весь процес повторюється до отримання заданих розмірів виробу.

5. Після повного застигання бетонної суміші, виріб шліфується. Піддаються поліровці межі, до яких скловолоконні нитки розташовані перпендикулярно.

Застосування

Унікальні якості прозорого бетону, можна використовувати не тільки в якості декоративного оформлення. Він чудово підходить, як будматеріал в сучасному будівництві. При використанні «Люцема» для будівництва стін, приміщення виходять більш освітленими, створюється ефект об'ємності. Кімнати, що не мають вікон, будуть світлими при зведенні стін з прозорого бетону.

pic

Поява прозорого бетону дає великий політ фантазії дизайнерам і архітекторам. По мірі зниження вартості виготовлення, прозорий бетон буде знаходити більш широкі області застосування.