У сезон застуд багато хто починає замислюватися про підвищення імунітету. Одним з кращих помічників у цій нелегкій справі є харчування. Збалансований, різноманітний раціон стане міцним фундаментом для гарного самопочуття, зовнішньої привабливості і міцного здоров’я.

Для цього потрібно споживати продукти багаті рослинними і тваринними білками, поліненасиченими жирними кислотами, клітковиною, цинком, йодом, селеном, фітонцидами, вітамінами А, Е, С і В, лакто- і біфідобактеріями.

Волоський горіх

Ядра волоського горіха містять вітаміни А, С, Е, В1, В2, залізо, калій, кальцій, мідь, цинк, йод, кобальт та інші мікроелементи. Також містить білки, жири, жирне масло, дубильні речовини.

Ядра горіха дуже багаті вітаміном С і кількістю вітаміну С волоські горіхи перевершують чорну смородину в 8 разів, і в 50 разів плоди цитрусових.

Мед і продукти бджільництва: маточне молочко, перга тощо.

Це чудові імуностимулятори, які дуже динамічно відновлюють імунну систему і дітей.

Маточне молочко містить білки, близькі за складом до білків плазми крові . Вуглеводи - легкозасвоювані, такі, як фруктоза і глюкоза. Також у ньому є цілий ряд вітамінів, включаючи поширені й рідкі - Е, РР і пантотенова кислота.

Для профілактики грипу використовується цілий комплекс продуктів бджільництва: мед, перга, квітковий пилок і маточне молочко з глюкозою: 5г меду з пергою (співвідношення 2:1), 10г пилку і 0,07 г молочка. Приймається вранці, під язик протягом трьох тижнів.

Сік з аронії, або горобини чорноплідної

У ній містяться вітаміни С, Р, Е, До, вітаміни групи В, а так само бета-каротин. Окрім вітамінів, як в справжньому комплексному препараті (причому абсолютно натуральному) в чорноплідній горобині є присутніми такі корисні елементи, як залізо, мідь, марганець, бор, селен, фтор, калій, молібден та ін.

Корінь імбиру

Східні цілителі впродовж багатьох століть використовують корінь імбиру, як засіб від безлічі хвороб. З величезного переліку корисних властивостей цієї рослини можна виділити його здатність підвищувати захисні сили організму. Імбир для підняття імунітету вживати можна у вигляді чаю або приправ до різних страв, також його нерідко з’єднують з іншими продуктами, істотно збільшуючи ефективність засобу. Чудову дію на організм надає імбирний чай, з додаванням меду і лимона.

Натуральні молочні продукти

Взагалі всі кисломолочні та молочні продукти для імунітету дуже корисні, але лідируючі позиції серед них можна віддати кефіру. Цей напій здавна застосовували для виходжування хворобливих, ослаблених людей. Він захищає кишечник від мікробів, налагоджує травлення, нормалізує мікрофлору, допомагає кровотворенню, зміцнює кісткові тканини, сприяє виробленню захисних антитіл.

Лимон

Дуже корисні продукти для зміцнення імунітету – це лимони. У них міститься велика кількість вітаміну С, який грає величезну роль в активізації та підтримці захисних сил, флавоноїдів і вітаміну А, які спільно формують надійний захисний бар’єр, що оберігає організм від бактерій і вірусів.

Шипшина

Продукту, в якому міститься більше вітаміну С, ніж у шипшині, просто не існує! Наприклад, у лимоні його аж у 40 разів менше! І, крім того, тут багато калію, магнію, заліза та органічних кислот. Поєднання всіх цих корисних речовин робить його ідеальним для підвищення імунітету, а також підтримки працездатності.

Журавлина

Журавлина також збагачена вітаміном С, крім того, морси та відвари з неї мають жарознижуючу дію, добре втамовують спрагу і перешкоджають розмноженню бактерій та мікробів. Пити їх корисно і в профілактичних цілях, а особливо – під час грипу та температури.