Наприкінці 2015 року Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу України. У Рівному обговорили нововведення в оподаткуванні та зміни в деяких законодавчих актах, які будуть забезпечувати збалансоване надходження коштів до місцевих бюджетів у 2016 році.

Основні постулати обговорення мали два напрями: цьогорічні зміни є життєво важливими для подальшого надання фінансової підтримки міжнародними партнерами України, а з іншого боку ці нововведення є лише «косметичними та повторюють помилки 2014 року».

«У будь-якому випадку під час прийняття податкових нововведень відбулося безперечне зростання ролі громадянського суспільства» - зазначила Лариса Садова, виконавчий директор територіального відділення Асоціації платників податків України. Вона наголосила і на тому, що підприємці вже не хочуть зниження податків чи заохочень від держави, їм потрібна просто СТАБІЛЬНІСТЬ і спрощення системи адміністрування оподаткування.

Богдан Лимар, голова ГО «Рада підприємців Рівного», відстоював інтереси підприємців і був менш лояльним до урядових змін. Акцентував увагу на тому, що дії уряду спрямовані на стягнення грошей в той час, коли виробництво товарів та послуг значно зменшилося. Тінньова ж економіка не вийде з підпілля, а все більше розвиватиметься. «Чиновники своїми руками відрубали голову курці, що несла золоті яйця» - саркастично зауважив підприємець.

У свою чергу начальник Головного територіального управління юстицій у Рівне нській області Іванна Смачило підкреслила, що ці зміни є частиною політики децентралізації, адже кошти від податків будуть надходити в бюджет міських рад.

Леся Тиркус, завідувачка сектору комунікацій ГУ ДФС у Рівне нській області, порівняла зміни до Податкового кодексу України із попередніми редакціями закону. За її словами, рівнянам варто звернути увагу на зміни в оподаткуванні на доходи фізичних осіб, на нерухоме майно, авто, єдиний соціальний внесок, спрощену систему оподаткування та акцизний податок, а також ПДВ для аграріїв. Хоч не всі ці зміни прямо стосуються пересічних громадян, але в будь-якому випадку будуть дотичними, зазначила Леся Тиркус.

Яку точку зору підтримувати - вибір кожного. Експерти зробили висновок, що для «оздоровлення» української економіки потрібна стабільність та реальні податкові реформи, а не їх імітація. Це й стане вирішальним чинником у зростанні та процвітанні України.