У вівторок, 26 січня, о 14.00 у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбудеться вечір-реквієм «Скорботна свічка пам’яті святої» до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту.

У 1933 - 1945 роках війська фашистської Німеччини знищили більше 6 млн людей євреїв, ромів, представників інших груп і меншин, інвалідів, політичних супротивників.

Аби вшанувати та зберегти пам’ять про цю страшну трагедію, про всіх невинно розстріляних, страчених у газових камерах, виснажених голодом і примусовою працею, Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, в якій йдеться: «Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість». Саме цей документ оголосив 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту.

Україна має свій Голокост. Пройшовши через страхіття Голодомору, українці як ніхто інший розуміють біль єврейського народу.

В Україні на державному рівні Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту щорічно відзначають з 2012 року відповідно до постанови Верховної ради України від 5 липня 2011 року № 3560-VI «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру».

Рівне нщина не стала винятком. На території області німецькі окупанти створили систему місць примусового утримання для різних категорій населення. Непоправних втрат під час Голокосту зазнала єврейська громада регіону. Найбільші ґетто функціонували у Рівному, Дубно, Сарнах, Здолбунові, Корці, Костополі, Тучині. Цифрами і фактами, книгами, публікаціями та експозиціями пропонує бібліотека нагадати про ці страшні події, вшанувати пам’ять загиблих і в дзеркалі сьогодення наголосити на недопущенні подібних звірств.

Про це повідомили у методичному відділі РОУНБ.