Основна ставка податку на прибуток у 2016 році збережена на рівні 18%.

Що стосується звітного періоду, то відновлено квартальний звітний період для платників податку, що мають річний дохід за правилами бухгалтерського обліку понад 20 млн. грн. Всі решта, включаючи новостворені підприємства, виробників сільськогосподарської продукції, звітують за рік.

Виробники сільськогосподарської продукції можуть обрати річний податковий (звітний) період, який починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року.

Щодо авансових внесків, то на 2016 рік вони збережені, але порядок їх нарахування та сплати змінено. З 1 січня 2016 року авансові внески у розмірі 1\12 суми податку за попередній рік не сплачуються. Разом з цим, запроваджено особливий порядок сплати авансових внесків, а саме, платники податку на прибуток сплачують до 31 грудня 2016 року авансовий внесок в розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року.

Розрахунок такого авансового внеску подається у податковій декларації за три квартали 2016 року. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов’язань.

Крім того, змінився порядок обчислення податку, а саме податок на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету платниками податку, зменшується на суму нарахованого за звітний період податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до статті 266 цього Кодексу щодо об’єктів нежитлової нерухомості.

При цьому, якщо платник податку на прибуток у звітному періоді не отримав прибутку, або сума податку на прибуток менша за суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, залишок суми такого податку, не врахований у зменшення податку на прибуток поточного періоду, не переноситься на зменшення податку на прибуток наступних податкових (звітних) періодів.

Ці зміни передбачені Законом України від 24 грудня 2015 р. № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» та набули чинності з 1 січня 2016 року.

Про це повідомили у ДПІ у м. Рівному ГУ ДФС у Рівне нській області.