Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України, громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

Для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара.

Для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара.

Для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Крім того можна отримати землю для ведення фермерського господарства (в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств), для ведення особистого селянського господарства (не більше 2,0 гектара), для ведення садівництва (не більше 0,12 гектара).

Для оформлення у власність земельної ділянки під будівництво потрібно пройти такі процедури.

Подати клопотання (заява) до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної або комунальної власності у власність громадянам. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки, її орієнтовні розміри, додається карта, на якій зазначено бажане місце розташування земельної ділянки.

Відповідний державний орган розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації.

Потім слід звернутися в землевпорядну організацію для розробки проекту відведення земельної ділянки.

Оригінал проекту землеустрою подається до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що здійснює реалізацію державної політики у сфері земельних відносин. Крім того, при відведенні земельної ділянки під будівництво, копія проекту подається на погодження в структурні підрозділи районних або міських держадміністрацій у сфері містобудування та архітектури. Відповідь має прийти протягом 10 днів (у разі відмови – повинні бути вказані причини).

Потім відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає у власність земельні ділянки державної або комунальної власності, у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою приймає рішення про затвердження проекту та надання земельної ділянки у власність.

Фінальним кроком буде внесення інформації до Державного земельного кадастру, отримання витягу з реєстру та реєстрація в місцевому органі Державної реєстраційної служби.