У 2016 році до 25-річчя з часу заснування регіональної краєзнавчої премії «За відродження Волині» комунальний заклад «Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека» Рівненської обласної ради планує низку заходів.

Зокрема, під час засідання Рівне нської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, яке відбулося 15 січня у бібліотеці, завідуюча відділом акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії Неоніла Кожан анонсувала підготовку науково-допоміжного покажчика «Лауреати регіональної краєзнавчої премії «За відродження Волині» (до 25-річчя з часу заснування)» та запросила членів товариства до співпраці в укладанні посібника.

- Йдеться про написання статей з історії краєзнавчої організації, спогадів про першого голову організації Івана Пащука, виявлення фото нагородження премією членів товариства тощо. Науковими консультантами обрано: голову організації Національної спілки краєзнавців України Андрія Жив’юка, членів організації Аллу Українець та Богдана Столярчука. Також під час засідання внесено пропозицію про проведення у вересні 2016 року наукової конференції, присвяченої 80-річчю з дня народження заслуженого журналіста України, почесного члена Рівне нської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Григорія Дем’янчука, - розповіла завідуюча відділом акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії комунального закладу «Рівне нська обласна універсальна наукова бібліотека» Рівне нської обласної ради Неоніла Кожан.

Регіональна краєзнавча премія «За відродження Волині» встановлена правліннями Рівне нського обласного краєзнавчого товариства Всеукраїнської спілки краєзнавців та обласного відділення Українського фонду культури 15 листопада 1991 року. Премія присуджується краєзнавцям Рівне нської, Волинської, Житомирської та інших областей за дослідження минулого історичної Волині, за активну участь у краєзнавчому русі, в організації та проведенні науково-теоретичних і практично-краєзнавчих конференцій, за публікації з історії регіону.

У відділі краєзнавчої літератури та бібліографії діє книжкова виставка-вікторина до 25-річчя з дня заснування регіональної краєзнавчої премії «За відродження Волині» (1991-2016). На виставці експонуються книги лауреатів премії – наших земляків: Миколи Пінчука, Гурія Бухала, Григорія Дем’янчука, Миколм Федоришина, Спиридона Кравчука, Богдана Столярчука та ін. Виставку доповнює література про життєвий і творчий шлях лауреатів.