Раціон школяра, як радять дієтологи, не повинен містити гострих, солоних страв і надто багато солодкого. Особливо ретельно потрібно поставитися до питання шкільного харчування батькам дітей, що страждають захворюваннями, які вимагають особливого харчування, такими як цукровий діабет, захворювання травних органів, алергії.

У школі діти, найчастіше, тільки обідають, а снідають і вечеряють - вдома. На думку фахівців, приблизно половина випадків захворювання шлунково-кишкового тракту у дітей пов'язані саме з неповноцінним харчуванням вдома. Уважно стежте за тим, щоб ваша дитина правильно, повноцінно харчувалася, отримувала з їжею всі необхідні зростаючому організму вітаміни та інші корисні речовини.

Продумайте, що дати дитині на «сніданок» до школи. Не слід давати їй кондитерські вироби з кремом, оскільки ця продукція вимагає певних умов зберігання та, з'ївши тістечко, що почало псуватися, дитина потрапить до лікарні з важким отруєнням. Крім того, всім відомо, що споживання солодощів, вкрай шкідливе для зубів, є однією з головних причин дитячого ожиріння.

Нижче перераховані продукти харчування, які рекомендовані дієтологами для складання шкільного і домашнього меню:

- нежирне м'ясо;
- нежирна риба;
- молочні та кисломолочні продукти;
- свіжі фрукти та овочі;
- зернові продукти та продукти з гібридів зерна і бобів.

Раціон дитини не повенен містити такі продукти:
- м'ясні та рибні консерви;
- мариновані продукти;
- копченості;
- кондитерські вироби з високим вмістом гідрогенізованих жирів або трансжирів;
- борошняні продукти;
- сосиски;
- майонез;
- кетчуп.

Ретельно перевірте роботу шкільної їдальні: часто допускаються повторні розморожування і заморожування м'ясних і рибних продуктів, обіди можуть підігріватися кілька разів на день. І, оцінивши шкільну їдальню, подумайте: а може краще давати дитині з собою обід?