Забудовники прогнозують зростання цін на квартири в новобудовах, хоча ринок нерухомості і переживає глибоку кризу.

За словами президента Української державної будівельної корпорації Укрбуд Максима Микитася, ціни на будматеріали і енергоносії падати не будуть, скоріше — зростатимуть. Тому не впаде і ціна квадратного метра. Будівельники прекрасно розуміють усю складність нинішньої ситуації. Продовжують заохочувати потенційного покупця знижками, акціями. Але і тут їхні можливості не безмежні, адже ніхто не буде працювати собі у збиток.

Учасники ринку переконані, що в нинішньому році основний попит буде на вторинному ринку нерухомості. У Києві у грудні минулого року середня вартість квартири серед виставлених на вторинному ринку, за даними "Столичної нерухомості", складала 34,9 тис грн або 1483 долара за квадратний метр.

Минулий рік аналітики ринку називають найгіршим за весь час незалежності України. В компанії SV Development кажуть про скорочення продажів квартир у новобудовах у 2,2 рази за рік, а на вторинному ринку — на 27%.

Експерти зазначають, що на вторинному ринку нерухомості ціни в валюті будуть знижуватися.

"На фоні доволі доступної "первинки" кількість угод на вторинному ринку може зменшитися. Відповідно, знизиться і ціна, але несуттєво — на 8-10%. Багато продавців, скоріш за все, просто знімуть із продажу свою нерухомість в очікуванні кращих часів", – вважає голова Укрбуду.

Торік забудовники піднімали ціни на квадратні метри в новобудовах приблизно на третину. Пояснювали нестабільним валютним курсом, подорожчанням вартості будівництва та низькою купівельною спроможністю, а також проблемами введення житла в експлуатацію.

Про це пише пише kp.ua.