Спрощену систему оподаткування, обліку та звітності збережено практично без суттєвих змін.

Як і раніше, існує 4 групи платників єдиного податку. В 3-й групі можуть перебувати і юридичні особи. Без змін залишилася і база оподаткування – сума отриманого доходу.

Для платників єдиного податку 1-ї та 2-ї груп (фізичні особи) фіксовані ставки не змінилися.

У зв’язку із новим розміром мінімальної заробітної плати в 2016 році змінилися місячні суми єдиного податку: для платників 1-ї групи - 137,80 грн; для платників 2-ї групи - 275,60 грн.

Не суттєво, але зросли ставки єдиного податку для платників 3 - ї групи: 3% від бази оподаткування (для платників ПДВ) замість 2% в 2015 році, 5% (для неплатників ПДВ) замість 4% відповідно.

Разом з тим для платників єдиного податку 3 – ї групи значно зменшено обсяг річного доходу для перебування на спрощеній системі – не більше 5 млн. грн. проти 20 млн. грн. в 2015 році.

Також зросли ставки єдиного податку для платників 4 – ї групи.

Крім того, в 2016 році база оподаткування єдиним податком для платників 4 – ї групи визначається з урахуванням таких особливостей: для сільськогосподарських угідь базою оподаткування є нормативна грошова оцінка одного га сільськогосподарських угідь з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року відповідно до порядку, встановленого розділом XII цього Кодексу; для земель водного фонду базою оподаткування є нормативна грошова оцінка ріллі по області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року.