Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Василь Ковальчук сьогодні розглядав одразу кілька скарг колишнього прокурора Рівненської районної прокуратури Андрія Таргонія, якого підозрюють в отриманні неправомірної вигоди.

Нагадаємо, що в 2014 році всю країну облетіла новина про те, що активіст «Правого сектору» Олександр Музичко, який був більше відомий під псевдонімом Сашко Білий тягав за краватку рівненського прокурора Андрія Таргонія. Причиною конфлікту тоді стала неквапливість прокурора у видачі оголошення про підозру чоловіку, якого звинувачували у вбивстві жінки. Відтак ім’я цього прокурора стало відомим на всю країну.

Однак через рік Андрій Таргоній став фігурантом ще одного скандалу – 3 липня 2015 року тодішнього прокурора Таргонія затримали «на гарячому» всього за кілька хвилин після отримання неправомірної вигоди. Тоді ж йому оголосили про підозру та відкрили проти нього кримінальне провадження за ч.3 ст. 368 ККУ (одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище).

Сторона обвинувачення підозрює, що Андрій Таргоній вимагав грошові кошти за не притягнення до відповідальності молодика, якого звинувачували в груповому розбої. За це, нібито, й отримав Андрій Таргоній 50 000 гривень.

Всього за кілька днів Андрія Таргонія звільнили з органів прокуратури за порушення присяги працівника прокуратури та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Проте, вже на третій день екс-прокурор вийшов з-під варти, позаяк за нього внесли заставу у розмірі майже 100 тисяч гривень.

Провадження відносно Андрія Таргонія спочатку розслідували його ж колеги, проте за дорученням Генпрокуратури України справу передали за підслідністю до прокуратури Волинської області.

Сам же підозрюваний всі звинувачення відкидає, а справу називає сфабрикованою. Так, він подав до суду одразу кілька скарг на дії прокурора та слідчого по цьому провадженню.

Одразу кілька скарг сьогодні розглядав слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Василь Ковальчук.

Спершу Андрій Таргоній просив суд відсторонити від процесуального керівництва провадження прокурора Юрія Леськіва, мовляв останній не виконує ухвали слідчого судді. Крім того підозрюваний заявив відвід і самому слідчому судді, позаяк служитель Феміди відмовив Андрію Таргонію в задоволенні клопотання відносно дослідження ухвал суду, які буцімто й не виконує процесуальний прокурор.

Разом з тим, екс-прокурор Андрій Таргоній також оскаржував постанову слідчого Андрія Галяна про відмову в допиті свідків. В судовому засіданні підозрюваний пояснив, що при його затриманні слідчі порушили його право на захист, а саме – затримували його без адвоката. Тож в ході досудового розслідування Андрій Таргоній просив допитати його уже колишнього адвоката стосовно того, коли він прибув до приміщення рівненської районної прокуратури, та при яких слідчих діях був присутнім. Окрім самого юриста екс-прокурор просив допитати також журналіста, який фільмував затримання та обшук на камеру та працівника прокуратури, який проводив усі слідчі дії. Підозрюваний такий чином хотів довести, що порушення його права на захист таки мало місце. Проте слідчий Андрій Галян постановив відмовити підозрюваному в задоволенні цього клопотання, позаяк ніхто й не оспорював того факту, що адвокат Андрія Таргонія прибув до прокуратури через 25 хвилин після затримання підозрюваного.

На підставі цього слідчий просив відмовити Андрію Таргонію в задоволенні його скарги.

Проте слідчий суддя Луцького міськрайонного суду ухвалив задовольнити скаргу підозрюваного частково, а саме – зобов’язати слідчого допитати колишнього адвоката екс-прокурора.

Вже після засідання заявник розповів, що інкримінований йому злочин він не вчиняв, а вся справа – це просто помста його колишнього керівництва за незговірливість та відмову виконувати злочинні вказівки.

Джерело: «Під прицілом».