Чим відрізняється крохмаль модифікований від звичайного і чи не є він шкідливим? Спробуємо детальніше вивчити його властивості.

Модифікований крохмаль - група харчових добавок, які використовуються в харчовій промисловості в якості загусників, стабілізаторів, наповнювачів.

Е1422 – це ацетильований дикрахмаладипат (крохмаль модифікованого типу), оброблений ангідридами адипінової та оцтової кислот.

Для виробництва модифікованих крохмалів не використовуються методи генної інженерії. Ці харчові добавки можуть бути отримані з генномодифікованих культур - картоплі, кукурудзи, однак вони не містять ДНК, тобто в них відсутні білки, змінені за допомогою генної модифікації.

Отже, модифікований крохмаль – це спеціально оброблений картопляний чи кукурудзяний крохмаль, який використовують у харчовій промисловості. Цю речовину отримують за допомогою фізичної чи хімічної обробки, в процесі якої не задіяні генно-інженерні технології. Такий крохмаль не шкодить організму, а твердження про те, що модифікований крохмаль – це генетично модифікований продукт, є міфом.

Застосування модифікованих крохмалів

Модифіковані крохмалі, дозволені до застосування: E1400 - Е 1414, Е 1420 - Е 1423, E1440, E1442, E1443,E1450, E1451.

Використовується в якості стабілізатора маси, наповнювача, згущувача та емульгатора, що сприяє кращим проявів в’язкості продукту. Він добре зв’язує вологу, що виділяється при нагріванні, дозволяє досягти стабільності консистенції. Дуже часто виробники включають Е1422 до складу молочних продуктів (йогурти, морозиво, молочні напої, десерти), овочевої консервації (мариновані корнішони і огірки, консервовані фрукти), майонезів і м’ясної продукції з другосортного сировини.

Вплив на організм

В людському організмі модифікований крохмаль переробляється гірше звичайного. У шлунково-кишковому тракті він піддається процесу гідролізу, перетворюючись у глюкозу, доступну для засвоєння організмом. При гідролізі цієї харчової добавки виникають продукти проміжного значення – декстрини, які відносяться до полісахаридів.

Між тим, деякі джерела масово друкують інформацію про те, що модифікований крохмаль може бути вкрай небезпечним. Він сильно шкодить підшлунковій залозі, і навіть може стати причиною страшного захворювання – панкреонекрозу. Модифікований крохмаль уповільнює переробку їжі, провокує здуття, нетравлення, нудоту та болі. В окремих випадках викликає зупинку шлунка і серйозну інтоксикацію організму.