Кардинальних змін в оподаткуванні добових у 2016 році не відбулося.

До обкладеного ПДФО доходу платника податку, як і раніше, не включаються добові витрати в межах території України — не більш як 0,2 розміру мінзарплати, установленої законом станом на 1 січня податкового (звітного) року, у розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон — не вище 0,75 розміру мінзарплати (пп. 170.9.1 Податкового кодексу).

Тобто такий неоподатковуваний розмір добових у 2016 році становить 275,60 грн. — для відряджень по Україні та 1033,50 грн. — для закордонних відряджень.

Для добових витрат, які не оподатковуються, також залишилася обов’язкова умова щодо підтвердження зв’язку відрядження з господарською діяльністю підприємства.

За наявності підтвердних документів немає обмежень для визнання витрат, понесених у відрядженні, згідно з П(С)БО 16 «Витрати». А отже, такі витрати впливають на фінрезультат.

Сума збільшення розміру добових витрат на відрядження понад установлені норми включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та, відповідно, відображається у формі № 1ДФ як додаткове благо з ознакою доходу «126».

Про це повідомили у прес-службі ДПІ у м. Рівному.